Премиерът Гълъб Донев инициира среща в Министерския съвет, на която

...
Премиерът Гълъб Донев инициира среща в Министерския съвет, на която
Коментари Харесай

Правителството въвежда ежедневен контрол на храните от производителя до щанда

Премиерът Гълъб Донев инициира среща в Министерския съвет, на която беше показан разбор за образуването на цените на питателните артикули.

Разликата сред цени от производителя, търговеца до щанда е до 30 % , съобщи Гълъб Донев. Ще се създаде всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига - от производителите до хипермаркерите и дребните магазини. Това ще е същата процедура, с която са овладени цените на горивата. Наблюдава се гладко намаляване на инфлацията.

" Целта е жителите да вземат участие в контрола от производител до щанда без нарушение на пазарните правила. Ще покажем нелоялните търговски практики къде се изкривяват комерсиалните практики. Ще покажем придвижването на стоката през митниците, Национална агенция за приходите, през логостичната верига до магазините. Ще проследим освен образуването на цена, само че и образуването на облагите. Искаме да подсигуряваме, че българският консуматор е информиран ценово и за качество, с цел да имаме цялостна сравнимост на пазарите в Европейски Съюз и у нас. Този мониторинг ще бъде всекидневен ", сподели министър председателят.

Готови сме с оферти в законодателството, които да вкарат в правни правила търговията с храни. Ще се следи и за нелоялна комерсиална процедура. Няма да се намесваме на свободния пазар, само че няма да допуснем повишаване на цените във веригите, добави Гълъб Донев.

Обмисля се непрекъснат уебсайт, където да се включат и комерсиалните вериги, с цел да се създадат етични правила и да има съпоставимост сред цена и качество.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР