Премиерът Дорин Речан говори пред парламента. Снимка: АП.Парламентът на Молдова

...
Премиерът Дорин Речан говори пред парламента. Снимка: АП.Парламентът на Молдова
Коментари Харесай

Молдова забранява на членовете на забранена проруска партия да участват в избори

Премиерът Дорин Речан приказва пред Народното събрание. Снимка: АП.

Парламентът на Молдова предприе през вчерашния ден стъпки, забраняващи присъединяване на членове на неразрешената проруска партия " Шор " в локални избори от името на други партии или като като самостоятелни претенденти, съобщи Ройтерс. Партията, ръководена от предприемача в заточение Илан Шор, водеше месеци наред митинги против президента Мая Санду и нейното държавно управление поради повишението на цените.

През юни Конституционният съд разгласи опозиционната партия за противоконституционна, само че във вторник съобщи, че членовете ѝ имат право да вземат участие в локалните избори на 5 ноември, в случай че не съставляват неразрешената партия.

Партията, ръководена от предприемача в заточение Илан Шор, водеше месеци наред митинги против президента Мая Санду и нейното държавно управление поради повишението на цените. Санду упреква както Шор, по този начин и Русия, че се пробват да дестабилизират Молдова след съветското настъпление в Украйна през февруари 2022 година, към което тя насочи остри рецензии.

В ход, ориентиран против членовете на партията на Шор, молдовският парламент утвърди на първо и второ четене изменение на Изборния кодекс, което не разрешава на " избрани хора " да вземат участие в локалните избори. Поправката, която към този момент завърши своето прекосяване през Народното събрание, планува органите на реда да показват лист с такива хора на централната изборна комисия, която ще изготви финален лист.

Шор, който е в заточение в Израел, осъди тези ограничения. " Днес Народното събрание разгласи тотална тирания в Молдова ", съгласно негов пост във Facebook. Марина Таубер, неговият най-изтъкнат политически съдружник и претендент за кмет на втория по величина град в Молдова, Белти, също осъди този ход като " печален и презрян ".

По-рано през вчерашния ден държавната комисия за изключителни обстановки, ръководена от премиера Дорин Речан, подреди да се изготви подобен лист, " с цел да се подсигуряват демократичните процеси на идните избори и да се отстрани заплахата за страната ".

" Кремъл желае неговият олигарх (Шор) да пристигна на власт в Молдова, с цел да се отърве от всички наказателни каузи, да танцува по мелодията на Кремъл и да забие нож в гърба на Украйна.Ние няма да позволим това ", съобщи заместник-председателят на Народното събрание Михай Попсой пред залата.

През април Шор беше наказан задочно на 15 години затвор поради банков скандал за 1 милиард $ и пране на пари, а Съединени американски щати и Европейският съюз му постановиха наказания. Той и Русия отхвърлят да желаят да дестабилизират Молдова.

Москва, която има към 1500 военнослужещи, ситуирани в отцепническата Приднестровска република, също отхвърля изказванията на Санду, че се е пробвала да я смъкна от власт, само че връзките сред двете страни се утежниха, напомня Ройтерс. Посланикът на Кишинев в Москва беше извикан от съветското външно министерство във вторник и беше осведомен, че Москва подхваща реципрочни ограничения след експулсирането на ръководителя на осведомителната организация " Спутник Молдова " от страната на 13 септември.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР