Премиерът Димитър Главчев с коментар след Съвета по сигурността към

...
Премиерът Димитър Главчев с коментар след Съвета по сигурността към
Коментари Харесай

Премиерът Главчев: Не виждам как по-рано можеше да се свика Съветът по сигурността - до тази сутрин бяхме на терен

Премиерът Димитър Главчев с коментар след Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той уточни, че всички са се обединили към благодарностите към пожарникарите, военните и доброволците на терен. По отношение на организацията нямало " доста разнообразни отзиви ". Решено е връзката сред Народното събрание и Министерският съвет да продължи. 
 
" Не знам от кое място идват рецензиите, че Съветът по сигурността е просрочен. Какво значи просрочен Съвет? Ние до сутринта действахме на терен. Кога трябваше да се организира този Съвет? Аз не виждам по какъв начин по-рано можеше да го свикам. От началото на стихията не сме спирали да работим ", уточни Главчев.
 
" Говорих с пожарникари, които са с над 20-годишен стаж. Те споделят, че такова нещо не са виждали. Утихва едно огнище, стартира плевел вятър и пламъците доближават до 10-20 метра. Представете си защо става въпрос! Аз особено не виждам по какъв начин по-рано можеше да се свика подобен съвет. А не желая да върша прилика с други препоръки ", сподели още министър-председателят.
 
От визитите си на място Главчев не видял никакви пропуски, не чул и забележки. Само в село Воден имало разнообразни отзиви. В останалите обитаеми места жителите били признателни. " Изключително достижение – че при такава буря няма човешки жертви ", сподели министър председателят.
 
" За страдание, сме изпаднали в следващата обстановка, която демонстрира, че всичко в страната е следварително. Поредното злополучие, при което хората остават без домове, е огледалото на некадърността на всичките тези през годините, които е трябвало да взимат решения. Отново се разисква какво би трябвало да се направи следварително ", уточни заместник-председателят на ПГ на Има Такъв Народ Станислав Балабанов след Съвета по сигурността.
 
 Станислав Балабанов, Има Такъв Народ Станислав Балабанов, Има Такъв Народ Източник: Zonanews
" Това съгласно мен е резултат от обстоятелството, че в последно време липсва страна, липсват институции. Изказвам съпричастност към естествените български жители, които сега ги касаят доста по-важни неща, в сравнение с, че има политически водачи, които хвърлят страната в рецесия поради личното си его, които бягат от отговорност. Жалко, че следващото злополучие се случи и чак тогава всички сме се събрали на съвет, гледаме се в очите и си приказваме какво ще се прави ", добави Балабанов.
 
Председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов изясни, че на Съвета са набелязани няколко ограничения, измежду които при започване на идната седмица в Народното събрание да бъде импортирано предложение от страна на финансовото министерство какви летателни апарати са нужни, или какви други благоприятни условия съществуват.
 
 Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия Източник: Zonanews
" Защото е доста скъпо още в този момент да се закупят вертолети или самолети. Да се употребяват наличните, които ги има, и към тях да се вземе нужното съоръжение. Това може да стане релативно на ниска цена и доста бързо ", сподели още той.
 
Обсъдено е да се направи цялостна стратегия по какъв начин да се подходи за окомплектоване на пожарните, на Армията, на Министерство на вътрешните работи, с цел да има опция за бърза реакция. " Този Съвет беше потребен и се надявам нещата, както се разясниха, да бъдат импортирани за разискване и гласоподаване в Народното събрание още при започване на идната седмица ", акцентира Гуцанов. Той счита, че са закъснели доста решения от страна на страната за пазаруване на съответната техника и обучаване на хората, а не самият Съвет по сигурността.
 
 Николай Денков Николай Денков Източник: Zonanews
Председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков дефинира срещата като извънредно потребна и доста градивна, само че малко закъсняла. " Важното е, че след тази полемика ще има съответни оферти за решения, които ще бъдат импортирани в Народното събрание и ще бъдат прегледани. Има цялостен консенсус от страна на всички парламентарни групи, че проблемите не би трябвало да се вземат решение на парче ", съобщи той.
 
" В рамките на извършения Съвет бяха изслушани отчетите на основните министерства, които имаха отношение към обстановката с пожарите. От страна на Народното събрание беше декларирано предпочитание и упоритост за работа и общи решения. Всичко, което зависи от нас, ще бъде направено. Дадохме знак на жителите, че когато има съществени проблеми, може да работим всички дружно ", разяснява депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.
 
 Теменужка Петкова, ГЕРБ Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР