Премиерът Димитър Главчев проведе спешна среща с министъра на здравеопазването

...
Премиерът Димитър Главчев проведе спешна среща с министъра на здравеопазването
Коментари Харесай

Предприеха спешна мярка срещу разпространението на коклюша

Премиерът Димитър Главчев организира незабавна среща с министъра на опазването на здравето доктор Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, на която беше взето решение Министерството на здравеопазването да разреши първата имунизация против коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Причината за това е, че все още най-вече са записаните случаи на болни във възраст до 1 година и затрудненията при новородените са по-чести.

Министър Кондева уточни, че обстановката се следи непрестанно, а нарастването на заболяемостта не е изненада за специалистите, защото такива пикове се следят всекидневно през интервал сред 3 и 5 години.

Това удостовери и доцент Кунчев, като уточни, че растеж на случаите се следи още от средата на предходната година в разнообразни страни в Европа и по света. В България записаните досега случаи на коклюш са 314, по отношение на 4 за същия интервал на 2023 година

По време на срещата бе разисквана и организацията в детските градини и учебните заведения, в които не би трябвало да бъдат допускани деца със признаци на коклюш. Властите приканват родителите също да бъдат виновни и при най-малките подозрения да стопират децата си от посещаване на образователни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова разяснява, че в Министерството на образованието и науката деликатно наблюдават ситуацията и всекидневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните ръководства на образованието. От МОН са подготвени да реагират при нарастване на заболеваемостта и при нужда ще бъде въведено образование от разстояние в електронна среда за обособени паралелки. Премиерът Главчев бе убеден, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат извършени обикновено и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Министър-председателят съобщи, че е удовлетворен от подхванатите ограничения и счита, че институциите са готови. „ Може да успокоим обществото, имаме подготвеност да се оправим “, приключи Главчев.
Коментирай
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР