Премиерът Денков изрази недоволство за това, че парламентът приема закони,

...
Премиерът Денков изрази недоволство за това, че парламентът приема закони,
Коментари Харесай

Акад. Денков: Ако не се споразумеем с Лукойл има големи рискове за цената на бензина и дизела

Премиерът Денков изрази неодобрение за това, че Народното събрание приема закони, без да ги съгласува с държавното управление.

 

" Приемането на закони, които не се съгласуват с държавното управление, основава опасности. Хубаво е сходни решения да се съгласуват с Министерския съвет, а в тази ситуация с Росенец това не беше направено, което основава опасности ", акцентира Николай Денков в изявление за „ България он еър “ 

Той имаше поради решението на депутатите " Лукойл Нефтохим " да върне на страната пристанище " Росенец ", което в този момент употребява на концесия. 

 

" Това, което стартирахме незабавно като подготовка, е прегледът на концесионният контракт и на това до каква степен „ Лукойл “ попада под наказания. Най-добрият вид е да се стигне до съглашение, с което да се върне назад контролът на страната и рафинерията да може да работи обикновено. Вече имахме няколко диалога с „ Лукойл “ “, призна той.

„ Ако не се споразумеем, може да се основат много по-големи опасности за цената на бензина и дизела “, призна той.

 

" Най-добрият вид е да си върнем " Росенец ", само че и " Лукойл " да продължи да работи обикновено. Вече има диалози с тях с концепцията, че може да се стигне до обикновено, взаимоизгодно съглашение. Иначе се влиза в една неприятна и дълга процедура, която може да сътвори опасности за цените на горивата ", разясни Денков.

По мотив изказванията, че към този момент седем месеца " Лукойл Нефтохим " не извършва задължението си да внася в специфичен фонд част от облагата, образувана от това, че получи позволение да работи с съветски нефт, министър председателят изясни, че нарушаване няма, тъй като служебното държавно управление, а към този момент и постоянното, не са изпълнили едно от изискванията. Става дума за това да се одобри механизъм за отчитане на разликата в цената от използването на съветски и неруски петрол.

 

" Няма по какъв начин да упрекваме Лукойл, като не е изпълнено заложеното. Освен това тези пари няма да отидат непосредствено за понижаване на цената на колонката ", добави Денков, като непосредствено нападна депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Народният представител нееднократно изясни, че в случай че " Лукойл " внася в бюджета част от облагата, образувана от дерогацията, това непосредствено ще докара до поевтиняване на горивата.

" Има задявка сред Делян Добрев и Асен Василев. Те имат общо минало, а в този момент се оказва, че имат и общо бъдеще. Част от рецензиите съдържат мощен персонален детайл. Нищо не сме скрили, в случай че се огледа защо става дума, ще се види, че главната част от интервала е по време на служебното държавно управление. Ако Добрев има въпроси, да ги насочи към хората от него ", сподели Николай Денков по отношение на последната порция обвинявания на депутата от ГЕРБ към финансовия министър.

„ Част от числата на Добрев се отнасят до първите 5 месеца и единствено дребна част са за постоянното държавно управление. Освен това част от тези цифри не са правилни “, добави той.

„ Тези средства, които се вземат, са свързани с покачването на пенсиите с 12%, с ремонтите на пътища, които в този момент обявихме. Дайте да обърнем наобратно този роман, а то е, че точно с помощта на това, че има средства, които постъпиха като доходи, можем да създадем съответните разноски “, сподели той.

„ Има няколко милиарда лв. в БЕХ, в случай че има потребност от спомагателни вложения, несъмнено, че има метод по какъв начин да се обезпечат. Няма никаква заплаха от декапитализация на БЕХ “, безапелационен бе той.

Денков разяснява и проблема с „ БОТАШ “:


„ Този контракт основава дълготрайни опасности за страната, тъй като е дълъг, несъразмерен и е обвързван със съществени финансови задължения. Той не на последно място не регистрира опциите за развиване на енергийния пазар, в това число и пазарът на газ през тези 13 години. България има 20% от първия терминал, който се чака в края на тази година да проработи в Александруполис. Имаме 20% и в другия терминал, който се чака да проработи следващата година. Никъде не са регистрирани тези нови благоприятни условия. Изчаквам умерено да видя господин Христов защо ще ме съди. Няма нищо, което да съм споделил, и да не е правилно “, разяснява той.

Той не пожела да разяснява детайлно дали в действителност има риск „ БОТАШ “ да измести „ Булгаргаз “. По думите му обаче това въпреки всичко е допустимо.

Според него към момента не е несъмнено дали ще продадем оборудването си на АЕЦ „ Белене “ на Украйна. „ Работи се по реализацията на тази договорка, който да е в унисон с решението на Народно събрание “, добави той.

Денков бе запитан по какъв начин ще се реализира ротацията на министър председателите ще бъде разказано в управническия механизъм сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

„ Имаме подготвена законодателна, подробна и със периоди управническа стратегия. Остава да се дефинира механизъм по какъв начин се вземат решения. Вече има квалифициран подобен документ, той е показан на водачите и чакаме решение. Там ще става дума и за това по какъв начин ще се реализира ротацията “, уточни Денков.

„ Аз не съм черноглед, сдържан оптимист съм, че това ще стане, разяснява министър председателят. Допълни, че промяната на министър председатели крие опасности, само че даде образец с Румъния, където това към този момент се случи.

Относно работата си с Мария Габриел той разяснява, че с нея няма проблем. Много по-сложно е политическото противоборство в партиите, които поддържат държавното управление, което не е изчезнало “, изясни той.

„ За мен е значимо под какво се подписват - дали то ни води в вярната посока, дали ще е потребно за бизнеса, разяснява той работата на управническите сътрудници с Движение за права и свободи “, сподели Денков.

„ Калин Стоянов е направил обзор в регионалните ръководства, оценил е по какъв начин работят съответните ръководители и сменя тези, които не се оправят с работата. Дори не съм обсъждал с него кого ще сменя. Казал съм му, че в случай че има ясно пояснение за какво ги сменя и може да ги отбрани обществено, това е негово право “, сподели Денков по отношение на уволненията в родната полиция.

По думите му върху плещите на този министър са стоварени извънредно тежки задания. Според него е обикновено на Стоянов да се сътвори структурата, която да построи верните и мечтани резултати.

Той запита Демерджиев дали Министерство на вътрешните работи не е било на президента до момента, отговаряйки на изявлението му, че новото държавно управление си прави чистка поради локалния избор.

„ Два месеца сме на власт. Нормално е един министър да си огледа териториалните структури и да си реши с кого желае да работи. Той не чисти всички, че да е чистка. Той сменя единствено слабите звена. Той чака същински резултати “, сподели Денков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР