Премиерът Бойко Борисов заедно с енергийния министър Теменужка Петкова проверяват

...
Премиерът Бойко Борисов заедно с енергийния министър Теменужка Петкова проверяват
Коментари Харесай

Премиерът инспектира напредъка по изграждането на газовата връзка с Гърция

Премиерът Бойко Борисов дружно с енергийния министър Теменужка Петкова ревизират напредъка на строителните действия по построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Вижте повече от директното включване на Цветелина Катанска

Преди минути завърши инспекцията на премиера Бойко Борисов. На място с изключение на енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на КЕВР Иван Иванов, пристигнаха посланиците на Съединени американски щати, Азербайджан и Гърция.

Това, което беше значимо през цялото време, е трасето. То е над 180 км като по-голяма част се намира на българска територия. Ще свързва гръцкия град Комотини със Стара Загора.

Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти акцентира на обстоятелството, че България обезпечава и по-голяма част от финансирането на плана - близо 500 млн. лева

Изпълнител са две гръцки компании, те ще построят трасето и доставят тръбите. Доставчикът на тръбите е компания, която оперира в България.

Идеята да бъде построен газопровод сред Комотини и Стара Загора е от 2009 година Строителството обаче стартира напролет на тази година. Целта е посредством тази тръба да бъде осъществена диверсификацияна доставките на природен газ в България. До този миг страната ни има контрактувани доставки от Азербайджан с азерската държавна компания, от където да идват близо 1 мрлд. кубични метра природен газ. Освен това са контрактувани известни количества и от американски снабдител.

Именно тази тръба се чака да свърже България с трансадриатическия газопровод, по който ще идва газ от Азербайджан за Централна Европа.

Премиерът Бойко Борисов през днешния ден посочи и огромното значение, което се отдава по време на построяването на плана на археологическите разкопки. На място са дадени близо 5 млн. лв., с цел да бъдат избавени находки
Бойко Борисов, министър-председател: Интерконекторната връзка, с цел да се построи първо би трябвало да се направи археологията, да се извадят артефактите, с цел да отидат в българските музеи и чак тогава, тъй като ние първо пазим археологията, природата и по-късно строим. С всичката признателност към екипите, които работеха тук, това е населено място на 4 хиляди години, на по 7 хиляди години.
Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР