Премиерът Бойко Борисов участва в 25-ата конференция на ООН за

...
Премиерът Бойко Борисов участва в 25-ата конференция на ООН за
Коментари Харесай

Започва 25-ата конференция на ООН за изменение на климата

Премиерът Бойко Борисов взе участие в 25-ата конференция на Организация на обединените нации за промените на климата в Мадрид. Домакин на международния конгрес е испанският министър-председател Педро Санчес.
До 13 декември представители от близо 200 страни ще обсъдят последните елементи по разпоредбите за използване на Парижкото съглашение.
По време на конференцията на своя среща водачите на страните-членки на Европейски Съюз ще обсъдят значими въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са измежду предпочитаните тематики за целия Европейски Съюз.
Очаква се генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш да призове страните доста да понижат въглеродните излъчвания.
По-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че напъните, които се поставят за битка с климатичните промени, са извънредно незадоволителни. Toй прикани за завършек на войната против природата:
“От доста епохи човешкият жанр води война против планетата. Планетата се отбранява. Ние би трябвало да спрем войната си против природата и науката ни споделя, че можем да го създадем. Последните пет години са най-топлите, откогато се води статистика. Морските равнища са най-високите в човешката история, ледените шапки се топят с невиждана скорост, а океаните стават по-киселинни. Всички знаем последствията от това “.
Българският министър председател Бойко Борисов също взе участие в климатичната конференция. Той напомни, че евроинституциите слагат климатичните промени и опазването на околната среда на водещо място:
“Аз ще се пробвам да пазя и нашите въглищни централи, и някои нездравословни производства, които имаме, за жалост. Но те споделят друго – мислете първо за продължителността и качеството на живот, за 5 или 10 хиляди души можете да намерите работа. Но когато имате най-високата смъртност поради мръсния въздух - ето това изисква един спор “.
Конференцията трябваше да се организира в Чили, само че беше анулирана от държавното управление поради седмици на цивилен митинги.
Домакинството беше поето от Испания. Около 50 международни водачи се вземат участие на срещата. На договарянията ще участват 29 хиляди души.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че климатичната рецесия е неизбежна и политическите водачи би трябвало да реагират. По думите му, значимо е да се подсигуряват по-амбициозни национални задължения, неотложно да стартираме да понижаваме излъчванията на парникови газове с темпове, които ще разрешат достигането на въглероден неутралитет до 2050 година
Субсидиите за добиване на изкопаеми горива би трябвало да приключат и не би трябвало да се построяват нови електроцентрали, работещи с въглища, след 2020 година, сподели още Гутериш.
Почти всяка страна в света е подписала и утвърдила Парижкото съглашение за климата и според изискванията на контракта всички те ще би трябвало да слагат нови обещания за климата на масата преди края на 2020 година.
Срещата в Мадрид алармира началото на 12-месечни договаряния, които ще доближат своя връх в Глазгоу през ноември идната година.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР