Премиерът Бойко Борисов твърди, че България няма нищо общо с

...
Премиерът Бойко Борисов твърди, че България няма нищо общо с
Коментари Харесай

Газовите маневри на Борисов

Премиерът Бойко Борисов твърди, че България няма нищо общо с " Турски поток ", само че взе участие в церемонията по откриването на газопровода в Истанбул.

© Капитал В един ден България се озова в преса сред Вашингтон и Москва, само че към този момент наподобява, че никой няма интерес да блокира газовите планове в страната.Пускането на " Турки поток " и продължението му през страната към този момент се преима от Съединени американски щати поради обещанията за импорт и на американски газ.Руснаците пък са подготвени на отстъпки от цените на газа при навреме довеждане докрай на българския сектор от директния газопровод.

Вероятно напълно инцидентно, на 8 януари - в деня, в който съветският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган публично откриха в Истанбул газопровода " Турски поток ", България и Съединени американски щати организираха в София първата сесия на стратегическия си разговор. И в двете събития взе участие министър председателят Бойко Борисов, който на пръв взор е като в преса сред Вашингтон и Москва.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки привидния напън, на който е подложена България, обстановката е малко по-различна. Първо, " Газпром " въпреки всичко ще направи отстъпки, с цел да може не доста преференциалната договорка за продължението на съветския план за доставка на газ по дъното на Черно море през българска територия да бъде преглътната по-лесно - в идващите два месеца съветската компания се чака да смъкна цените на доставяния за България газ с несимволичен %. Второ, Съединени американски щати надали ще задействат наказания против " Турски поток " макар слуховете в София. И трето, Борисов още веднъж влиза в обичаната си роля на медиатор, който би трябвало да придвижи посланията на Вашингтон и Брюксел към Ердоган в персонално качество.

На церемонията в Истанбул българският министър председател (единствен представител на ЕС) не получи опция да приказва от трибуната, само че пък имаше персонални срещи с изключение на с Ердоган и с съветския президент Владимир Путин и сръбския президент Александър Вучич. Пред българските медии, които го придружаваха в Турция, Борисов съобщи, че Путин е останал удовлетворен от напредъка по градежа на директния газопровод през българска територия, за което му посочил фотоси. А Вучич се бил съгласил да назовава тръбата през Сърбия " Балкански поток ", както самият Борисов упорства да се споделя и българсият сектор.

Руската игра

В последната година, както наподобява, се повтаря обстановката с " Южен поток ", само че с извърнат знак. През 2012 година България бавеше решението си да се включи в плана за гигантския газопровод (с четири пъти по-голям потенциал от продължението на " Турски поток " през България), до момента в който през ноември същата година не получи 11% отстъпка от цената на газа, която действаше със задна дата. Тогава цените на природния газ в страната, както и в този момент, бяха на рекордно високо равнище по отношение на средноевропейските. В момента " Булгаргаз " заплаща на " Газпром " по 22 евро за мегаватчас газ, до момента в който на газовия хъб в Баумгартен (Австрия) котировките са едвам 12.8 евро за 8 януари (при цялата конвенционалност на сравнението сред дълготрайни контракти и контракти с доставка за идващия ден).

Сега обаче наподобява, че " Газпром " извива ръцете на България. След края на антимонополното следствие на Европейската комисия против съветския колос през 2018 година, вместо да получи солена санкция, съветската корпорация беше принудена да се съгласи с опцията за смяна на цените по дълготрайните си контракти. Целта е те да отразяват по-близо придвижването на спотовите пазари (т.е. там, където те се дефинират от настоящото търсене и предлагане). За да не може " Газпром " да отхвърля смяната голословно, в съглашението с Европейска комисия беше въведен самостоятелен съдия, който може да дава мнения. Тоест " Булгарагаз " има всички учредения да желае и да получи понижение на цените, само че диалозите досега не са напреднали доста.

Според няколко източника на " Капитал " " Газпром " намерено в никакъв случай не е обвързвал договарянията за цените с построяването на газовата инфраструктура, която би трябвало да поеме доставките от " Турски поток " към Сърбия. Но както наподобява, с всеки прогрес в България следва малко " омекване " на съветската компания. Първоначално държавната " Булгартрансгаз " избра за строител саудитска компания Arkad, само че по-късно изненадващо подмени избора си с обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", в което съществена роля играеше съветската ТМК. След решенията на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд в последна сметка Arkad плучи поръчката, само че се оказа, че ТМК ще доставя тръбите. Едва откакто съветската компания си е подсигурила присъединяване, диалозите сред " Булгаргаз " и " Газпром " започнаха публично (на 5 август).

Дайте, с цел да дадем

В момента " Газпром " още веднъж тупал топката, очевидно чакайки сериозен прогрес по построяването на газовото трасе в България. Което макар увереността на премиера Борисов, че пораства с пет километра дневно, в действителност върви много по-бавно. Повече от три месеца след подписването на контракта с Arkad са подготвени по-малко от 40 км от всичките 308 км газопровод, който би трябвало да бъде издигнат до края на месец май. Или в случай че считаме в дни, както прави Борисов, излиза по по-малко от 0.4 км дневно. Към момента разнесени по трасето пък са тръби за още към 70 км, а разчистеният терен обгръща 120 км.

Основната причина за забавянето е опитът непременно в плана да бъде вкарана съветската ТМК, която при започване на 2019 година беше оповестена от съветските медии за победител в търга още преди той да е стартирал (строителят на " Южен поток " също беше посочен от съветските медии през 2013 г.). Освен че градежът стартира по-късно от предстоящото, съгласно два източника на " Капитал " доставяните от съветската компания тръби не съответствали на спецификациите на Arkad, заради което за заваряването им трябвало да се обезпечи спомагателна техника и експерти, което се случило много по-бавно.

Ако градежът се форсира, " Газпром " евентуално ще се съгласи и да даде отстъпка в цените, която ще варира сред 15 и 30%, кoято по всяка възможност ще работи и със задна дата. Подобен % сигурно ще бъде разгласен за огромна победа в София, което ще приглуши част от проблемите на плана, който министър председателят Борисов избира да назовава " Балкански поток ". Както и в тази ситуация с " Южен поток ", от него България дълго няма да има съществени облаги, защото би трябвало първо да изплати инвестицията, която дружно с лихвите и невключените в плана разноски доближава 3 милиарда лв..

Разликата е, че до момента в който Европейската комисия имаше съществени възражения против " Южен поток ", в този момент институцията се придържа към формулата " следим деликатно обстановката и ще използван съответстващото законодателство без дискриминация ". Досега Брюксел не е дал индикация, че вижда регулаторни проблеми с продължението на " Турски поток " през България.

Санкциите са там, където боли и има интерес

Въпреки признати в средата на декември предходната година американски наказания за " Северен поток 2 " и " Турски поток ", те надали ще обиден съветския план през Черно море. Затова има по една техническа, политическа и икономическа причина.

Самите наказания засягат " обезпечаване на избрани кораби за построяването на избрани съветски тръбопроводи за експорт на сила " и по-конкретно съоръжение за полагане на тръбопроводи на дълбочина над 30 метра под морското ниво.
Поради естеството на американските наказания " Турски поток " не попада под тяхното деяние, защото полагането на двете тръби на газопровода по морското дъно на Черно море приключи още в края на 2018 година

Внимателно ориентираните наказания имат и чисто икономическо измерение. Те бяха импортирани в Конгреса от сенатора от петролния щат Тексас Тед Круз и без подозрение, с изключение на да ударят по Русия, целят да отворят и пазар за американските компании. За тях Германия и целият централноевропейски пазар е къде-къде по-апетитна хапка от Югозападна Европа.

Чисто политически Вашингтон също така няма интерес да санкционира България, както и апропо Германия. В текста на поправката в американския закон за бюджета и защитата през 2020 година, с която бяха въведени глобите, не става и дума за по-широки наказания, като евентуалната причина е, че те биха засегнали няколко огромни мултинационални компании, всички с бизнес в Съединени американски щати. А и актуалните наказания са задоволителни да забавят трагично въвеждането на " Северен поток 2 " в употреба. В момента градежът е замразен, до момента в който " Газпром " успее да активизира свои кораби за полагане на тръбите да поемат работата. Отчасти поради това закъснение съветската компания удължи предишния месец контракта си за пренос на газ с Украйна за още пет години.

Американската игра

Ако американските компании имат интерес в Балканския район, то е поради възможната опция да изнасят газ към Украйна. Точно заради това американската администрация не престава да следи за диверсификацията на газовите трасета в България, а в отговор българското държавно управление непрекъснато акцентира опцията за транспорт на газ от юг на север. В сряда да вземем за пример в официалното съобщение след първата сесия на стратегическия си разговор Съединени американски щати - България американската страна обърна изключително внимание на взетото същия ден решение " Булгартрансгаз " да придобие 20 % дял от собствеността и разглеждане на опцията за запазване на потенциал от плаващата платформа за предпазване и регазификация край Александруполис.
Колко ще коства българското присъединяване не се показва, както и не се обяснява от кое място ще се обезпечат парите, откакто " Булгартранзгаз " даде наличните си средства за задатъците към Arkad. Според прогнозните сметки на гръцката Gastrade терминалът ще коства общо 370 млн. евро, т.е., в случай че дяловото присъединяване на акционерите е една трета от тази сума, българската компания ще би трябвало да влага до 20 млн. евро.

Премиерът Борисов към този момент разгласи, че ще изиска от специфични цени за доставка на американски полутечен газ и изключване на медиаторите, като по думите му американският газ сега е с 10% по-евтин от този, който България купува от Русия.

Както наподобява, концепцията на държавната политика е, че даже България да не е на плюс от съветския план за транспорт на газ, тази загуба ще се компенсира от други директни доставки от юг на север. На доктрина това е допустимо. На процедура обаче беше по-добре София да желае повече от " Газпром ", защото най-малко в идващите 10 години ще печели в пъти по-малко от преноса на съветски газ. Българският министър председател Бойко Борисов обаче очевидно е научил неверен урок от края на " Южен поток ". Предишният план на " Газпром " в България се провали не поради неразумни български искания. Точно противоположното - поради прекомерни корупционни апетити и отвращение да се влиза в сериозен спор с съветския газов колос.Какво е издигнато в България
На фона на изказванията, че директният газопровод до сръбската граница се строи с по 5 км дневно, пристигнаха формалните данни за приключени едвам 38 км през миналите 3 месеца.

Фотограф: Правителствена пресслужба
Проектът " Турски поток " свързва непосредствено съветската с турската газотранспортна мрежа, като дължината на морския сектор е 930 км през Черно море. Капацитетът на двете тръби на газопровода е 31.5 милиарда куб.м на годишна база, като половината са за турския пазар, а другата половина - за доставки към България, Гърция и Македония и пренос през България и Сърбия към Централна Европа.

Сухопътният сектор на територията на Турция до границата с България е с дължина 142 км. На българска територия пък би трябвало да бъдат построени общо 474 км, като на първия стадий (до края на май тази година) би трябвало да са подготвени 308 км. Към 8 януари се работи в три сектора от това трасе сред Борислав, Горни Дъбник, Селановци и Вълчедръм. Общо са доставени във краткотрайните строителни бази 18 385 броя тръби, или 220.6 км. Общият разчистен сервитут на газопровода е 128.45 км, разнесените тръби по трасето са 68.3 км, а заварените - 38.1 км.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР