Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание за мерките в подкрепа

...
Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание за мерките в подкрепа
Коментари Харесай

Борисов не иска да чува за проблеми с лекарствата, ваксините и заплатите на медиците

Премиерът Бойко Борисов свика работно заседание за ограниченията в поддръжка на бизнеса и жителите в изискванията на пандемията.

На срещата стана ясно, че през миналата седмица 12 070 души са излекувани от ковид, а София към този момент излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случая на 100 000, като в тази група остават единствено областите Габрово и Кюстендил.

В народен проект лечебните заведения разполагат с нужните лекарства и защитни дрехи.

Премиерът подреди националният проект за имунизация на популацията да бъде направен оптимално бързо, като акцентира, че за жителите. Обмисля се имунизирането да стартира от рисковите групи и работещите на първа линия.

Според премиера е от извънредно значение да се поддържа салдото сред противоепидемичните ограничения и поддръжката за стопанската система.
 Нинова видя безпорядък в хаоса в ограниченията на Борисов
Нинова видя безпорядък в хаоса в ограниченията на Борисов

Премиерът затворил страната, без да обезпечи грижа за хората

Не би трябвало никой да остане с усещането, че ограниченията са самоцелни да тормозят бизнеса или хората, акцентира той и настоя стопанската система да работи. По думи на премиера е значимо броят на излекуваните да пораства, страната да премине през рецесията и бизнесът да работи.

От своя страна министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов съобщи, че през днешния ден полагащите се 1000 лв. на всички медицински експерти на първа линия ще бъдат преведени по сметките им.

Не желая да слушам, че има проблеми със заплащането на медицинските служащи на първа линия, с медикаментите и защитните дрехи и с готовността за ваксини , безапелационен бе Борисов.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов подчертава върху нова мярка за поддръжка на бизнеса, която следва да бъде оповестена тази седмица. За първи път в процедурата ще бъде включена и Приходната организация. Той уточни, че поддръжката ще бъде като % от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са наранени от противоепидемичните ограничения. Очакванията са, че процедурата ще бъде бърза, тъй че документи да се подават до седмица и в сходен период ръководещите да отговорят със средства от Национална агенция за приходите, които в следствие да бъдат възобновени от ОПИК.
 Борисов: Ваксините против COVID-19 ще бъдат доброволни и безвъзмездни
Борисов: Ваксините против COVID-19 ще бъдат доброволни и безвъзмездни

Европейска комисия е сключила контракти за ваксини с 4 компании, приготвят се 2 нови контракта

Вицепремиерът Томислав Дончев разясни, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени поради ограничаващите ограничения . Процесът на заявяване на предпочитание за поддръжка ще е напълно по електронен път посредством специфичен модул през системата ИСУН. Целта е да се улесни оптимално процедурата.

Социалният министър Деница Сачева рапортува, че като всички останали ограничения на държавното управление в поддръжка на бизнеса и жителите също остават в действие. Тя изясни, че работодателите могат да комбинират новата мярка с останалите помощи - 60/40 или 80/20, в случай че са от бранш хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и превоз.

Сачева заяви и че са изменени изискванията на мярката " Заетост за теб " , тъй че безработни могат да се наемат за 6 месеца против възнаграждение от 610 лв. до края на годината и 650 лв. от следващата година. По нейни думи е допустимо и кандидатстване за фамилна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние , както и в случай че дават отговор на изискванията на подоходния аршин. В този случай поддръжката от страната е в размер на 610 лв. на месец.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова уточни, че по информация на сектора . Работещите в бранша са осведомени, че въведените ограничения ще дадат резултат единствено и само, в случай че всички съблюдават наредбите на здравните управляващи. Тя увери, че ще бъде Целта е след това да се реализиран равнища, които да разрешат ограниченията да бъдат смекчени.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пък разгласи, че от 13 март до 29 ноември са формирани 3180 досъдебни производства по отношение на реализирането на контрола за осъществяването на заповедите на здравния министър.
 Марияна Николова безкомпромисна към къщите за посетители, заобикалящи ограниченията за 8 декември
Марияна Николова безкомпромисна към къщите за посетители, заобикалящи ограниченията за 8 декември

Обектите извършители ще бъдат затваряни до края на сезона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР