Премиерът Бойко Борисов ще участва днес във възпоменателната церемония в

...
Премиерът Бойко Борисов ще участва днес във възпоменателната церемония в
Коментари Харесай

Борисов и Заев почитат жертви от Треблинка

Премиерът Бойко Борисов ще взе участие през днешния ден във възпоменателната гала в Скопие във връзка 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста Бориов, дружно с македонския си колегаЗоран Заев, ще сервира венец на паметника на починалите евреи. Медиите в прилежаща Македония напомнят, че във времето на Втората международна война от страната са депортирани в лагера на гибелта Треблинка 7 114 евреи.

В формалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общественост, а в границите на почитането на жертвите възпоменателни събития ще има и в Щип и Битоля.

На фона на трагичната годишнина обаче през вчерашния ден от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ разпратиха позиция на управлението й. След абсурда с определенията към съветския патриарх Кирил преди дни, в този момент Симеонов се афишира срещу това при визитата си в Македония министър председателят Бойко Борисов да се извинява за депортирането на евреите от Северна Гърция и Македония. В специфична декларация на НФСБ се споделя, че „ такова опрощение и вдишване на непозната виновност и закононарушения не е обсъждано нито на съвещание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на обединението ГЕРБ – Обединени патриоти и не може да бъде позиция на изпълнителната власт ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР