Премиерът Бойко Борисов ще покани издателите на медии, за да

...
Премиерът Бойко Борисов ще покани издателите на медии, за да
Коментари Харесай

Премиерът се кани да призове издателите "да се обединят в името на свободата на словото"

Премиерът Бойко Борисов ще предложения издателите на медии, с цел да се обединят към общи правила, по които да работят, тъй че да няма повече обвинявания в нарушавания на свободата на словото. Това заяви самият той в изявление за Би Ти Ви.

" На " Репортери без граници " им споделих - дайте правила и поемам ангажимент да събера издателите и ще запитвам обединявате ли се да ги съблюдаваме, тъй като аз не мога да управлявам автоцензурата. Не мога да се намеся и на Пеевски, и на Прокопиев, и на Сашо Дончев. Затова ще кажа - подпишете се всички, съгласете се и ще реализираме независимост на медиите каквато желаете ", разви концепцията си Борисов.

Премиерът се срещна с членове на интернационалната журналистическа организация през вчерашния ден откакто преди този момент в продължение на три години нейни представители са правили безуспешни опити да се свържат с него и месец откакто са били признати от президента Румен Радев. България е на 111 място в света по независимост на словото, а констатациите на " Репортери без граници " са, че тормозът над медиите се реализира посредством законови механизми ", неналичието на публицистична самостоятелност, неналичието на бистрота на собствеността на медиите, както и споровете на ползи. Всичко за срещата четете тук.

С днешното си изявление министър председателят слага под общ знаменател медии като " Дневник " и " Капитал " (с издател Иво Прокопиев), " Сега " (с издател Сашо Дончев) и хвалещите властта издания на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Всъщност, и " Сега ", и " Капитал " и " Дневник " още през 2004 година станаха основатели на Етичен кодекс, който ясно регламентира стандартите в специалността, а текстът му може да бъде открит на уеб страниците на тези издания. През 2011 година Пеевски и майка му Ирена Кръстева, както и други издатели (Тодор Батков, Тошо Тошев, Светлана Шаренкова, Валери Запрянов и други) напуснаха съюза на издателите и учредиха свое съдружие със личен кодекс.

Днес Борисов повтори тезата си, че не се меси в публицистичната политика и никой скандал не е бил неизречен от медиите в България. Той съобщи, че стачкува против държавното радио БНР като не върви да дава изявленията там, а в държавната Българска национална телевизия се появява единствено в обзорното политическо предаване " Панорама ". Борисов не посочи каква е повода да стачкува против БНР, само че в други изявленията е казвал, че това е най-критичната към държавното управление медиа.

Борисов сподели, че откакто напусне премиерския пост ще се захване с проверяваща публицистика и изрази убеденост, че опитът от полицейската работа ще му помогне да стане доста добър. Той предложи на публицистите да проверяват изказванията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че партийци - предприемачи " са си отворили портфейлите и заплащат да я смъкват ". " Не е ли забавно за проверяващите публицисти кой желае да купи най-старата политическа партия? Интересна тематика и мен ме интересува, само че на никое място не я срещам създадена ", сподели Борисов, който евентуално е пропуснал обясненията на самата Нинова. Тя съответно сочи съпартиеца си Георги Гергов, който страната облагодетелства посредством замяната на така наречен " дупка " във Варна. Гергов беше и хазаин през 2017 година на срещата сред издателя Сашо Дончев и основния прокурор Сотир Цацаров, на която издателят, по неговите думи, е бил заплашван от държавния обвинител.

Цялото видео от изявлението гледайте тук.
Какво сподели министър председателят за правосъдната промяна четете тук.
За плана за продължението на " Турски поток " и Владимир Путин четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР