Премиерът Бойко Борисов се закани държавата да отмъсти на стрелците

...
Премиерът Бойко Борисов се закани държавата да отмъсти на стрелците
Коментари Харесай

Ще ви го върнем, закани се Борисов към стрелците на данъчен шеф

Премиерът Бойко Борисов се закани страната да отмъсти на стрелците на висшия данъчен чиновник и някогашен служител на реда Иво Стаменов.

" Имаме проект, имаме одобрен от прокурорите проект, имаме насоки, имаме, дето се вика, задоволително, с цел да им го върнем по този начин, както заслужават. И това ще бъде сторено, може да бъдете сигурни, да ходите на работа спокойни ", сподели министър-председателят по време на среща с приходните организации и силовите институции, чиято цел беше да се дадат гаранции, че чиновниците на Национална агенция за приходите и митниците могат да продължат да работят без боязън за живота си.

В понеделник сутринта на метри от централата на Национална агенция за приходите в София бе прострелян шефът на спецзвеното " Фискален надзор “ Иво Стаменов, който е някогашен служител на реда. От изказванията на основния прокурор и вътрешния министър се разбра, че съгласно тях претекстовете за нападението не са персонални, само че не е ясно дали проверяващите знаят освен това за това кой стои зад нападението и какви са му претекстовете.

Борисов увери, че опитът за нападение няма да остане безнаказан и че " рано или късно разпоредбите ще се съблюдават ". Той благодари на приходните организации, които били като " пчелички ", които докарали близо милиард лв. повече в бюджета, от които били раздадени пари за пенсии, за училищен заплати и други

Премиерът призна, че неслучайно е изчакал няколко дни преди да направи днешното изказване, тъй като желал да е безусловно сигурен, че " това е един фактически доста добър чиновник – кардинален и почтен, че няма персонален претекст ".

" Така че, ответните реакции на страната, тъй като, когато стрелят по данъчен, стрелят по самата страна, и в случай че ги оставим безнаказани, на следващия ден ще посегнат и на различен, а ние желаеме с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи и от прокуратурата да ви създадем оптималния комфорт да си вършите работата, тъй като вие я вършите в интерес на цялото общество, на всеки един човек. Защото от приходите, които събирате, може да се прави всичко, което дори ни упрекват, че сме раздали като повече в бюджета, а те са над 700 милиона несъмнено – отново дублирам: за служители на реда, техника, защита, сигурност, учители, университети, учебни заведения, детски градини и какво ли не ", сподели Борисов.

" Посегателството против шефа на профилираното звено в Националната организация за приходите (НАП) " Фискален надзор “ Иво Стаменов не е единствено върху една съответна персона. Това е изстрел против страната ", съобщи в изказване пред публицисти след срещата и финансовият министър Владислав Горанов.

43-годишният Стаменов към момента е в тежко положение във ВМА, въпреки че Горанов и вътрешният министър Валентин Радев са получили " успокояващи вести “ от лекарите за неговото положение и че " посоката, в която се развива жертвата на това безочливо нападение, е позитивна “.

Спецзвеното " Фискален надзор “ беше основано преди няколко години за противопоставяне на контрабандата и измамите с Данък добавена стойност посредством следене на придвижването на товари и артикули с висок фискален риск. То разполага с мобилни екипи, които наблюдават придвижването на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния адресат.

Агентите имат право да стопират камионите, в които се транспортират стоките с висок фискален риск. В началото в листата на стоките с висок фискален риск бяха включени към 100 типа - главно плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и други храни, при които сивият бранш е огромен. Впоследствие описът бе допълнен с растителни масла, имитиращи млечни артикули, риби, ядки, кафе, като броят на стоките под изключително наблюдаване надвиши 400.

Последният включен продукт със заповед на финансовия министър от преди към месец бяха горивата - бензин, газьол, керосин и тежки горива.

Последното публично известие от Национална агенция за приходите, обвързвано с работата на звеното за " Фискален надзор ", е от средата на ноември. Тогава данъчните оповестиха, че е спряна продажбата на 21 тона негодно месо за милиони левове.

След покушението против Стаменов, службите са създали среща със чиновниците на Национална агенция за приходите, на която са дали уверения, че страната ще ги отбрани и са ги окуражили да продължат да правят работата си добросъвестно.

" Всички, които работят в Национална агенция за приходите и митниците, чуха от нас, че страната е зад тях. Нека да работят умерено. Ние ще ги защитим “, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Подобно бе и посланието на основния прокурор Сотир Цацаров: " Държавата ще би трябвало да покаже, че е на мястото си и е в положение да отбрани тези, които работят за нея “.

" За първи път от доста време насам има посягане, което не се изчерпва единствено до чертата на разпален персонален автомобил или посягане върху персонално имущество. За първи път от доста време имаме посягане, което е извънредно безочливо, извънредно демонстративно и на което би трябвало да се отговори твърдо от страната “, съобщи той. И добави, че съгласно него простреляният чиновник е безкористен и прецизно е изпълнявал своите отговорности.

Към момента е несъмнено, че претекстовете за покушението не са от персонален темперамент, сподели още Цацаров.

Вътрешният министър Валентин Радев добави, че ведомството е решено да откри освен причинителя, само че и поръчителя на опита за ликвидиране на Стаменов.

По думите на Цацаров с следствието на случая е зает най-хубавият екип на Столична дирекция на вътрешните работи, а координацията е предоставена на шефа на Националната следствена работа и на заместника на основния прокурор Борислав Сарафов.

" Не мога да скрия, че за мен и сътрудниците ми това е потрес. Това не е просто едно посягане против сътрудник или Национална агенция за приходите като институция, а е посягане против държавността въобще “, уточни и шефът на Национална агенция за приходите Галя Димитрова.

" Ние осъзнаваме, че нашата работа е рискова. Няма по какъв начин това да е по различен метод, откакто работим с хора, които не желаят да съблюдават закона и откакто направляваме артикули с най-голям фискален риск “, добави тя, само че посочи, че с помощта на закрилата на страната чиновниците на Национална агенция за приходите ще не престават добросъвестно да извършват отговорностите си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР