Премиерът Бойко Борисов се срещна с първия вицепрезидент на Ислямска

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна с първия вицепрезидент на Ислямска
Коментари Харесай

Борисов пи кафе с иранския вицепрезидент, после обеща на Медведев „Черно море на мира“

Премиерът Бойко Борисов се срещна с първия вицепрезидент на Ислямска република Иран Есхаг Джахангири.

В рамките на форума в Аваза двамата разискаха развиването на връзките сред България и Иран.

Борисов е на Първия каспийски стопански конгрес в „ Аваза “.

Премиерът Борисов означи, че двустранното съдействие се развива въз основата на 122-годишна история на открити дипломатически връзки и взаимно почитание.

Българският министър-председател показа положителните си усещания от визитата си в Иран през 2016 година. Визитата на премиера Борисов в предходния му мандат беше първа по рода си за последните повече от 20 години.

Борисов подчертава върху работата по осъществяването на договореностите от 19-тата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.

По думите му те са показателни за желанието на България да продължи съдействието си с Иран.

Форумът дава опция на страната ни да развие мрежата си от партньорства в Каспийския район.

България има предпочитание да надгражда дългогодишното си съдействие с прикаспийските страни, както в границите на двустранните връзки, по този начин и в границите на връзките на Европейски Съюз с този район, написа Борисов във фейсбук.

Каспийско море е основен за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. Още повече, след подписването на Конвенцията за статута на Каспийско море нараства неговата прелест като сътрудник във всички области – вложения, енергетика, превоз и връзки, търговия, развиване на науката. Устойчивата съгласуваност на Каспийския басейн с Европа ще способства за построяването и развиването на качествена инфраструктура, за възстановяване на икономическата, обществената и екологична среда и ще подсигурява пренос на артикули и услуги в общ интерес.

Борисов е на публично посещаване в Туркменистан.

Министър-председателят Бойко Борисов беседва по-късно и с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Следващата среща не с Медведев, който беседва с Борисов в коридорите на Първия Каспийски стопански конгрес.

„ Посещението ви тук, в Каспийския район, потвърждава това, за което разговаряхме с вас през днешния ден, че може да се опитаме да съчетаем и черноморското измерение, и каспийското измерение, изключително в случай че това носи дивиденти на страните и народите в нашите страни “, сподели съветският министър председател Дмитрий Медведев.

Борисов означи, че „ България, ситуирана от другата страна на Черно море, е един тип вход към европейския континент “.

„ Трябва да се има поради, че комерсиалните връзки, железопътният превоз, автомобилните връзки, морският превоз, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този район, допускат големи благоприятни условия “, сподели Борисов.

„ Черно море би трябвало да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки “, обезпечавани от фериботи, яхти и газопроводи “, сподели министър председателят.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР