Премиерът Бойко Борисов се срещна с докладчиците на Парламентарната асамблея

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна с докладчиците на Парламентарната асамблея
Коментари Харесай

Борисов се похвали с новото КОНПИ на докладчиците за мониторинг на ПАСЕ

Премиерът Бойко Борисов се срещна с докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) по пост-мониторинговия разговор с България Франк Швабе и Жолт Немет , които са на работно посещаване в София, осведомиха от държавната пресслужба.
В хода на срещата Борисов се похвали на двамата с новата антикорупция и достижения в битката с контрабандата.

 Най-ниско равнище на контрабандата с цигари регистрират службите
Най-ниско равнище на контрабандата с цигари регистрират службите

Борисов регистрира, че бюджетът е на 2,25 милиарда остатък

" Контрабандата е основен мотор за явлението корупция на всички равнища - от митничаря до най-висшите етажи ", уточни Борисов и даде образец с последното изследване на " Инициативата против противозаконната търговия " , което демонстрира, че през второто тримесечие на 2018 година контрабандата на цигари в България е спаднала до 4.7%.
По думите на министър-председателят тези резултати поставяли страната ни като една от най-активните в битката с контрабандата в границите на Европейски Съюз.

 Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната
Под 5% паднал делът на контрабандните цигари в страната

Тези пари десетилетия наред замърсяваха освен политическата среда, призна Борисов

Борисов не пропусна и новия антикорупционен закон и орган , който беше признат през месец януари тази година.

Това било още едно от достиженията на страната ни в битката против корупцията , пишат от Министерски съвет.

" Със закона бе основан нов самостоятелен профилиран антикорупционен орган , който сплоти в себе си функционалностите по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, лишаване на нелегално добито имущество и гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности ", сподели министър председателят Борисов и добави, че това разреши и да се разшири кръгът на лицата, задължени да подават заявления за имущество и спор на ползи.

 Антикорупционната комисия не извършва поръчки, отсече Пламен Георгиев
Антикорупционната комисия не извършва поръчки, отсече Пламен Георгиев

Сигнали има, само че доказателства няма за подкупен народен представител

Борисов съобщи и че страната ни ще продължи ползотворното съдействие с ПАСЕ за привършване на пост-мониторинговия разговор.

От своя страната Франк Швабе и Жолт Немет обявиха, че България е отбелязала осезаемо развиване във връзка с правосъдната промяна и битката с корупцията.
Двамата означиха това и по време на работна среща със заместник-министрите на правораздаването Евгени Стоянов и проф. Николай Проданов. Срещата се организира в постройката на министерството, където докладчиците сложиха въпроси отнасящи се до напредъка в промяната в правосъдната система, битката с корупцията и изискванията в местата за отнемане от независимост.

 Единодушно членовете на Висш съдебен съвет се разделиха в съдийската и в прокурорската квота
Единодушно членовете на Висш съдебен съвет се разделиха в съдийската и в прокурорската квота

В прокурорската има и следователи и юристи

В хода на диалозите Стоянов посочи разделянето на Висшия правосъден съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегии, които вземат решение независимо въпросите, свързани с кадровото развиване и дисциплинарната отговорност на съответните категории магистрати, като разследване от сериозната конституционна промяна в региона на правосъдната система. За първи път бе въведена опцията магистратите директно да избират представляващите ги във Висш съдебен съвет, добави Стоянов.

 Висш съдебен съвет се дели на съдии и прокурори Обновена
Висш съдебен съвет се дели на съдии и прокурори

Нормите на Закон за съдебната власт уреждат бъдещото систематизиране на членовете на Висш съдебен съвет

По думите на заместник-министъра с последвалите промени в Закона за правосъдната власт прокуратурата е единна, само че не е централизирана. Прокурорите и следователите към този момент не били подчинени на основния прокурор. Подчинеността оставала единствено за административните ръководители, и то единствено при управителната им активност.

Стоянов също приказва за новата антикорупция. " Считаме, че все още сме съумели да реализираме функционалност по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, гласност на лицата, заемащи виновни длъжности и опцията за лишаване на нелегално добито имущество. "

 5 партии против номинацията на Пламен Георгиев за началник на Антикорупцията
5 партии против номинацията на Пламен Георгиев за началник на Антикорупцията

КПКОНПИ ще се трансформира в оръжие против неуместните и чадър за приятелите на властта

Докладчиците на ПАСЕ запитаха заместника на Цачева какви дейности се подхващат за продължение на правосъдната промяна.
Стоянов отговори, наблягайки признатата от държавното управление Актуализирана тактика за продължение на промяната в правосъдната система и активността на Съвета по Актуализираната тактика за правосъдна промяна към Министерството на правораздаването.

По отношение на тематиката за изискванията в българските затвори отрасловият заместник-министър проф. Николай Проданов подчертава върху дейните дейности на министерството и българската страна през последните години за реновиране на инфраструктурата в местата за отнемане от независимост, както и сериозните старания за реформиране на българската пенитенциарна система, изразени в законодателни промени. Той набеляза идните стъпки в тази тенденция, а точно създаване на нов затвор и нов образователен център в региона на София със средства от Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021.

 Платили сме съвсем 1 млн. евро компенсации на съда в Страсбург
Платили сме съвсем 1 млн. евро компенсации на съда в Страсбург

От 2012 година у нас има обезщетителен механизъм за " постепенно правораздаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР