Премиерът Бойко Борисов се отнася с уважение към въпроса за

...
Премиерът Бойко Борисов се отнася с уважение към въпроса за
Коментари Харесай

Борисов пита в Струмица какво по-важно от това да се разбираме

Премиерът Бойко Борисов се отнася с почитание към въпроса за македонския език . Така той отговори на въпрос от македонски публицист, който цитира мнение на Българска академия на науките, че македонският език е акцент на българския.

Това стана по време на взаимна конференция сред министър председателите на България и на Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев в Струмица след съвещанието на двете държавни управления. Българска държавна делегация е на посещаване в Македония.

Българският министър председател Борисов се обърна към медиите в залата: " Категорично нито една от медиите нямат слушалки и се разбираме. Какво по-важно от това да се разбираме ", запита министър председателят.

Сигурно има докторати, направени по тематиките, хилядолетна история имаме, постоянно може да се откри нещо, поради което да се караме и да твърдим кой е по-стар . Отдавна в нашите връзки с сътрудника Заев сме се разбрали, разяснява Борисов.

Нито ние ще дойдем да живеем тук, нито вие при нас , сподели Борисов. Виждам, че ме разбирате добре, което е отговор на всичко останало , сподели с усмивка Борисов.

Македонският министър председател Зоран Заев отговори, че Договорът за добросъседство е подписан и на двата езика. Убеден съм, че на този контракт би трябвало да гледаме с наслада и да се стремим към вероятностите, сподели Заев.

Преди конференцията бяха подписани двустранни съглашения в разнообразни области - туризма, картографията, преноса на газ, вложенията и за съдействие сред енергопреносните системи на България и на Македония.

Заедно ще работим по с битката с тероризма, кибепрестъпленията, да отговорим на предизвикателство на миграцията, съобщи македонският министър председател по време на взаимната изява. Убедени сме, че вероятността за участие в Европейски Съюз и НАТО ще доведат до дълготраен разцвет и непоклатимост . България изпраща специалисти за повишение на административния потенциал . Искрена признателност на премиера Бойко Борисов и до държавното управление на България за помощта да помогне евроинтеграцията ни, сподели Заев.

" Солидарен съм с казаното от Заев. Мога да допълня единствено, че в този момент е моментът да се употребява и Българското европредседателство ", добави Борисов. Хората желаят работа, бизнес. Ние сме длъжни да ги подсигурим.

И в Струмица министър председателят Бойко Борисов изрече своята теза за скромността. " Колкото по-скромно гледаме на това, което вършим, толкоз по-добре. Възможностите не са ориентирани към трети страни. Да създадем допустимо всички да получим по равно, задоволително ", сподели Борисов и насочи взор и към Сърбия за възстановяване на инфраструктурата и мобилните връзки в района. Говорейки за Западни Балкани не може да пренебрегваме.

Работа, невзискателност, без исторически искания, без гръмки изречения. Върнем ли се в тематика история, завършва бъдещето . Непоискана помощ не предоставяме. Разглеждаме нашите другари като положителни съседи, с които може да споделяме в района, добави министър председателят и съобщи, че след 1-2 години ще вървим от София до Скопие за час и половина.

Той изреди автомагистралите " Струма ", " Тракия ", " Марица " и " Хемус " и съобщи, че в дълготраен проект желаеме да имаме бърз контакт със страните от района. На българска територия сме подготвени и с плановете, и знаем какъв брой ще ни коства Коридор №8, сподели Борисов.

Преди взаимната конференция визитата на българската държавна делегация в Македония стартира със среща на четири очи сред министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев . Тя се състоя във Водочкия манастир, който министър председателят Заев дефинира като едно от най-красивите места на родния му град Струмица.

Двамата поставиха венци пред паметника на Борис Трайковски - президент на Република Македония в интервала 1999-2004 година, който почина в авиокатастрофа на 26 февруари 2004 година в Босна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР