Премиерът Бойко Борисов се обяви против призивите на някои държави,

...
Премиерът Бойко Борисов се обяви против призивите на някои държави,
Коментари Харесай

Борисов се обяви против спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС

Премиерът Бойко Борисов се разгласи срещу апелите на някои страни, измежду които Германия и Австрия, за преустановяване на договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз.

" Ако през днешния ден приемем решение, че Турция е наш главен съперник и прекратяваме диалозите с нея, какво вършим с южния фланг на НАТО - България става южен фланг на НАТО ", съобщи Борисов пред български публицисти в коридорите на Европейския съвет, представен от Българска телеграфна агенция. " Може ли да удържи България като южен фланг на НАТО напора, който ще пристигна отвъд ", попита той. По думите му тезата анти-Турция печели избори, само че Турция е най-големият комшия на Европейски Съюз, а и на България.

" Цялата отбранителна идея на България и на Европейски Съюз се срутва, в случай че това се одобри. Трябва да пазим тези връзки. Какво ще стане, в случай че Турция мине в различен лагер? На тези политикани може да им печели избори, само че не може да им завоюва война ", добави министър председателят.

Преговорите за присъединение на Турция не престават към този момент 12 години, само че в последните месеци Германия, Австрия, Люксембург, както и Европарламентът се оповестиха за прекратяването им. Френският президент Еманюел Макрон се отнася скептично към концепцията, същото важи за Финландия и Литва.

Споразумението за бежанците да не се пипа

Борисов добави, че не би трябвало да се пипа и съглашението на Европейски Съюз и Турция за бежанците. По думите му до момента съглашението се съблюдава прецизно и турският президент Ердоган държи на думата си. " Моето мнение е съглашението да се съблюдава, да не се късат договарянията, а да влияем с всички лостове, които имаме, за възстановяване на връзките. ", заключи министър председателят.

" Има в Турция толкоз неща, които не ни харесват, само че това ни е комшия, другояче се оголва целият фланг, а оттова е Азия. Ние сме първите, които би трябвало да застанат на този фланг ", добави той.

Саниране или превъоръжаване

На въпрос за европейската защита, която е измежду тематиките от съвещанието на Европейския съвет, Борисов сподели, че е належащо да се осмисли кой е съперникът. " Харчим толкоз лесни пари - няколко милиарда за самолети, различен желае за танкове, трети - за артилерия. Като ги питаме кой е съперникът, се усукват ", съобщи той, разяснявайки превъоръжаването на българската войска.

" Да излязат и да кажат военните, президентът, кой е съперникът. Да го посочат, с цел да преценява от кого се пазим и с какво ще го нападаме ", прикани той. Той още веднъж попита кое е по-важно за българите – саниането, автомагистралите и така нататък или пазаруването на военна техника.

" Последните години единствено за българските летци работим, карат най-хубавите самолети и вертолети - " Спартан ", " Кугър ", " Пантер ", за стотици милиони евро. По-скромно с настояванията ", прикани министър председателят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР