Премиерът Бойко Борисов с нова идея – АЕЦ „Белене” да

...
Премиерът Бойко Борисов с нова идея – АЕЦ „Белене” да
Коментари Харесай

Предложение: АЕЦ „Белене” да се изгради с европейски пари и да обслужва Балканите

Премиерът Бойко Борисов с нова концепция – АЕЦ „ Белене” да бъде финансирано с европейски пари и да обслужва енергийните потребности на Балканите. Това стана ясно на среща на министър председателите от Западните Балкани в централата на Европейската банка за възобновяване и развиване в Лондон.

" Нови нуклеарни реактори за 2000 мегавата, платили сме ги и стоят в кашоните. Да помислим за общ балкански план за електропреносната система. Днес това би било едно прелестно решение ", сподели Борисов.

Той прикани още Балканските страни да употребяват и потенциала на газовия хъб „ Балкан”.

Българският министър председател изиска до четвъртък останалите 6 страни от Западните Балкани да са подготвени с плановете си коя част от общата инфраструктура ще изпълнят. Цената на инфраструктурната съгласуваност в района е близо 30 милиарда евро , пресметна Борсов. От тях 5 милиарда лева . за цифрова съгласуваност на Балканите.

България упорства да се развиват транспортните коридори 4, 8 и 10 и особено завършването на жп линията София – Скопие. Общото създаване на кулоар номер 8, който ни свързва с Македония и Косово, ще коства 2 милиарда евро. В четвъртък ще е ясно кои планове ще поддържа финансово ръководителят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер .

Региона на Балканите е най огромния ни бенефициент като банка – с 3,700 милиарда евро единствено за предходната година, регистрираха от Европейската банка за възобновяване и развиване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР