Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Република Северна Македония

...
Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Борисов благодари на Пендаровски за Гоце Делчев, с Додик дискутира икономическото сътрудничество

Премиерът Бойко Борисов беседва с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, срещна се и с ръководителя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик. Срещите бяха двустранни по време на форума на върха на държавните и държавни ръководители в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

" С подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, дадохме вероятност на жителите на Република Северна Македония и създадохме подобаващите условия за подписването на Договора от Преспа ", съобщи министър председателят Бойко Борисов при срещата си със Стево Пендаровски.

Премиерът Борисов означи, че пред медиите през днешния ден е изразил признателност към него и дефинира като позитивен факт, че истината за общата ни история, в това число и за Гоце Делчев, стартира да се декларира обществено от политици на най-високо равнище. " През цялото време от 1992 година до през днешния ден, България е упорствала само за това ", акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

Припомняме, че наскоро Стево Пендаровски съобщи, че Гоце Делчев се е определял като българин и това е неоспорим исторически факт. Той обаче настоя, че Гоце Делчев се е борил за независимостта на Македония, а не за връщане на земите на България.

От своя страна президентът Стево Пендаровски благодари за дейната поддръжка, която България оказва на Република Северна Македония по пътя за европейското й бъдеще. " Вие сте най - огромният ни покровител ", обърна се Пендаровски към българския министър-председател. Президентът на Република Северна Македония акцентира, че на равнище дипломация връзките сред двете страни са прелестни и е добре да се даде подтик на комисията да проработи още по - дейно.

Борисов и ръководителят на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик дискутираха пък процеса на евроантлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и ускоряването на икономическото съдействие сред двете страни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР