Премиерът Бойко Борисов провери как се съхраняват ваксините срещу COVID-19

...
Премиерът Бойко Борисов провери как се съхраняват ваксините срещу COVID-19
Коментари Харесай

Борисов провери как се съхраняват ваксините в Пловдив

Премиерът Бойко Борисов ревизира по какъв начин се съхраняват имунизациите против COVID-19 в Пловдив. Първите ваксини дойдоха рано тази заран в НЦЗПБ, а оттова потеглиха доставки към Пловдив, Бургас и Варна, предава Нова тв.

На място в Пловдив беше и здравният министър Костадин Ангелов. В града дойдоха близо 1000 дози. Това стана при засилени ограничения за сигурност.

Ангелов и шефът на РЗИ-Пловдив доктор Ваня Манчева посрещнаха премиера Борисов и му демонстрираха по какъв начин се съхраняват имунизациите. След като бъдат извадени от специфичните фризери, имунизациите устоят до 5 дни. Затова е нужна и желязна организация, с цел да бъдат употребявани през това време всичките.

Общо 180 млн. лева е отпуснало държавното управление до този миг за закупуването на ваксини против COVID-19, приготвят се и спомагателни 50 млн. лева

" Увеличава се броят на искащите да се имунизират, което е радостно и оптимистично ", рапортува министър Ангелов.

Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте района в страната е към този момент в ход.

Премиерът Борисов изрази особено признателност към Европейската комисия и ръководителя й Урсула фон дер Лайен за положителната организация и синхронната логистика по доставката на имунизациите за всички страни от Европейския съюз.

" Сигурен съм, че благодарение на имунизациите българските и другите европейските жители ще можем да преодолеем пандемията ", добави Борисов.

Министър Ангелов посочи, че дозите от имунизацията в РЗИ-Пловдив ще се съхраняват в ледник, на температура от 2 до 8 градуса, което е възможно за идващите пет дни, в границите на които имунизациите ще бъдат употребявани.

" Готови са пакетите за всяка болница и осведомителните материали ", означи Ангелов. Той посочи, че на всеки пациент следва да се слагат две дози от имунизацията, след което осведомителната система, която е готова, може да издаде уверение на всеки имунизиран. Министърът на опазването на здравето подсети, че имунизирането е гратис и непринудено.

Министър Ангелов уточни още, че до този миг отпуснатите от държавното управление средства за " Ремдесивир " са към 35 млн. лева Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лева в поддръжка на работещите на първа линия.

Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лева и 1,2 млн. лева за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на опазването на здравето подсети още, че държавното управление отпусна над 22 млн. лева за действия на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, съобщи, че лекарите и медицинските чиновници от армията също са включени в първата фаза от процеса на имунизиране.

По-рано сутринта министър председателят Бойко Борисов инспектира боен обект. Той посети казармите в полигона " Корен ", където се строят нови здания за учения на военните. Там се образоват и специфичните елементи на армията.

Борисов прегледа част от въоръжението им и даде обещание модернизацията да продължи. Както и да имат нужните муниции за пълноценни учения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР