Премиерът Бойко Борисов приветства идеята на румънския си колега Михай

...
Премиерът Бойко Борисов приветства идеята на румънския си колега Михай
Коментари Харесай

Борисов съгласен с Румъния да излезем заедно на арабския и китайския пазари

Премиерът Бойко Борисов приветства концепцията на румънския си сътрудник Михай Тудосе с Румъния да излезем дружно на арабския и китайския пазари, с цел да отговорим в по-голяма степен на условията за количества и потенциал. 

Това стана ясно след срещата на Борисов с Тудосе в резиденция " Евксиноград ", където се организира съвещание на българското и румънското държавни управления. 

Правейки търговски къщи и подпомагайки ги като страни, дружно с частния бизнес в земеделието, можем да си партнираме, с цел да покрием този безграничен пазар, уточни Борисов.

Решението да се построява инфраструктура и мостове или хидроенергийни уреди ще бъде взето след среща на отрасловите министри от България и Румъния, уточни Борисов и добави, че по другите планове ще се търсят вложители, взаимно с румънската страна, като посочи, че тол системата и концесионирането ще дадат опция по-късно оборудванията да се изплащат.

Премиерът подчертава също върху тематиката за Балканите. По думите му фактът, че в идната тройка за председателството на Съвета на Европейски Съюз, взе участие и Румъния, дава късмет Дунавската и Черноморската тактики да придобият доста действителни измерения. Борисов беше безапелационен, че България и Румъния работят освен в интерес на своите два народа, само че и на всички, давайки за образец кулоар номер 8.

Относно напъните за влизане в Шенген, Борисов съобщи, че е България и Румъния ще продължат да работят по тематиката с такт и дипломация и без доста страсти.

Оценката сме получили от Европейската комисия, от Европейския парламент, няма какво да ни тормози от репутационна позиция, сподели още министър председателят.

Той уточни, че измежду обсъжданите през днешния ден тематики е била също енергетиката, като посочи, че неслучайно първият интерконектор е построен точно с Румъния. 

Говорихме за инфраструктурата, само че не като самоцел. Двете страни ще бъдат конкурентоспособни в Европа, ще предложим и по-добър живот на нашите жители, съобщи румънският министър-председател Михай Тудосе.

Той добави, че двете страни оферират на Европейски Съюз една от най-безопасните граници и съдействието им във връзка с реда може да служи за модел. По думите му България и Румъния са острови на непоклатимост и сигурност в района.

Съвместното съвещание сред държавните управления на България и Румъния завърши с подписването на двустранни документи в региона на превоза, енергетиката, труда и обществената политика, вътрешните работи и стопанската система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР