Премиерът Бойко Борисов пристигна в Шарм Ел-Шейх за участие в

...
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Шарм Ел-Шейх за участие в
Коментари Харесай

България е в добри отношения с Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия

Премиерът Бойко Борисов дойде в Шарм Ел-Шейх за присъединяване в Първата среща на високо ниво сред държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз и Лигата на арабските страни (ЛАД).

Форумът цели да подчертае нуждата от засилени стратегически връзки сред Европейски Съюз и арабския свят, както и да дефинира насоки за справяне с световните провокации. Лидерите ще обсъдят общите старания за решение на районни въпроси от съвместен интерес, като във фокуса на диалозите в Шарм Ел-Шейх ще бъдат сложени тематики, свързани с търговията и вложенията, миграцията, сигурността и обстановката в района. Днес министър председателят Борисов ще взе участие в церемонията по разкриване на Срещата на върха Европейски Съюз - ЛАД, както и в първата пленарна сесия на формата, където ще има изявление. В дневния ред на срещата през днешния ден ще се слагат тематиките за разширение на европейско-арабското партньорство и посрещането на световните и районни провокации дружно.

"Работих доста за тази среща, тъй че Европейският съвет да сме тук в този момент. Независимо от диаметрално противоположните отзиви и връзки в този завършек на света, те са доста значим сътрудник ", съобщи Борисов преди началото на срещата на върха. Има доста разногласия, тази част на света е такава и по-добре е да приказваме с тях, да внушаваме нашите полезности, да опитваме да оказваме помощ, в сравнение с да има скъсани контакти, добави министър председателят.

Борисов посочи другарските си връзки с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с който е провел среща преди началото на днешния конгрес. Това е самопризнание при него да пристигна Европейският съвет, добави министър председателят.

Борисов означи, че страната ни води прагматична и уравновесена политика и сме построили еднообразно положителни връзки със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, Съединени американски щати и Русия. Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, тъкмо противоположното, акцентира министър председателят.

На въпрос за връзките на страната ни със Саудитска Арабия, министър-председателят Борисов съобщи, че се работи по доста инвеститорски тематики. Специално подчертава върху енергийната сфера, където има проявен интерес от тяхната държавна енергийна компания към газовия хъб на наша територия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР