Премиерът Бойко Борисов потвърди пред германската канцлерка Ангела Меркел, че

...
Премиерът Бойко Борисов потвърди пред германската канцлерка Ангела Меркел, че
Коментари Харесай

Има шанс. Борисов очаква с помощта на Меркел да се намери правилно решение за Скопие

Премиерът Бойко Борисов удостовери пред немската канцлерка Ангела Меркел, че България все още не е в положение да одобрим преговорната рамка за Северна Македония, само че означи, че чака благодарение на Берлин да бъдат открити " правилни и верни решения ". Във вторник външната министърка Екатерина Захариева заяви, че София и Скопие са постигнали прогрес по отворените въпроси, а другият вицепремиер Красимир Каракачанов сподели, че е допустима смяна в позицията, единствено в случай че бъде подписан анекс към Договора за добросъседство от 2017 година. " Аз и България сме признателни за уговорката на немското председателство и персонално на вас за търсенето на формули, които да разрешат началото на договарянията на Република Северна Македония за участието в Европейския съюз ", означи министър председателят Борисов в 40-минутен видеоконферентен диалог с Меркел, представен от държавната пресслужба. Пред немския канцлер министър председателят Борисов изрази позицията на България, която външният министър Екатерина Захариева показа през вчерашния ден в Берлин. Захариева се срещна в Берлин с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония - Никола Димитров и Буяр Османи. Петчасовите диалози се случиха с посредничеството на Германия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз. След срещата Захариева сподели, че София и Скопие са постигнали прогрес по отворените въпроси, само че България към момента не е в положение да одобрим преговорната рамка за Северна Македония.
" Имаме към момента късмет да реализираме единодушие по преговорната рамка, само че не е доста времето ", сподели тя на брифинг във вторник.

Очаква се тематиката да бъде разисквана на съвещание на съвещание на Съвета " Общи въпроси " на 10 ноември и до тогава българската позиция би трябвало да е ясна. В същото време дипломатически източници не изключват опцията въпросът да продължи да се разисква още няколко седмици. Берлин обаче пробва да реализира пробив в границите на немското председателство и процесът да бъде задвижен до края на годината.
Има ли намаляване на българската позиция?
Захариева регистрира прогрес по два съответни въпроса. Първият е, че името " Северна Македония " изключва териториални искания към България. Скопие по-рано заявява подготвеност да препотвърди това. Има доближаване и по въпроса за езика, въпреки че не стана ясно какво тъкмо.

България приема два разновидността за езика – да се употребява формулировката от 2017 година " формален език на Република Северна Македония " или да се признае, че македонският език е на българска основа.

Захариева уточни, че България упорства и за безапелационен отвод от предявяването на искания за малцинство в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР