Премиерът Бойко Борисов подгря срещата си с Тръмп с поредна

...
Премиерът Бойко Борисов подгря срещата си с Тръмп с поредна
Коментари Харесай

Атлантическият съвет: Позицията на Борисов за Черно море не подхожда на страна членка на НАТО

Премиерът Бойко Борисов подгря срещата си с Тръмп с поредна закана, че няма да разреши разполагането на черноморска база на НАТО в България. В самолета, на път за Вашингтон, той сподели пред публицисти, че не е трансформирал вижданията си, че " Черно море би трябвало да остане за платноходки и яхти ".

" Черноморска база на НАТО на българска територия няма да разреша. Американците доста добре знаят моето отношение по този въпрос и надали ще го слагат по време на диалозите ни с Тръмп ", сподели Борисов.

След противозаконната анексия на Крим от Русия страните от Алианса ускориха наличието си в Черно море. След случая в Керченския пролив, когато съветски кораби използваха оръжие и прихванаха два украински кораба, Съединени американски щати ускориха интензивността си в Черно море. Борисов обаче се разгласи за " туризъм, газопроводи и фериботи " и от този момент неколкократно повтори тезата си.

Въпреки това той отново провокира остри рецензии от страна на Атлантическия съвет, който приканва за засилено наличие на НАТО.

Според неправителствената организация, част от която са доста специалисти по сигурност, сходна позиция може да има единствено неутрална страна, която се пробва да балансира сред НАТО и Русия. България обаче има съюзнически задължения, които изискват тя да бъде сигурен, заслужен и благонадежден член на Алианса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР