Премиерът Бойко Борисов откри в Лондон Инвестиционен форум за Западните

...
Премиерът Бойко Борисов откри в Лондон Инвестиционен форум за Западните
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов откри в Лондон Инвестиционен форум за Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов откри в Лондон Инвестиционен конгрес за Западните Балкани, проведен от Европейската банка за възобновяване и развиване. Във форума вземат участие министър председателите на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Косово и Босна и Херцеговина.

Президентът на Европейската банка за възобновяване и развиване Сума Чакрабарти привества министър председателите на шестте страни от Западните Балкани. В уводното си слово Чакрабарти даде увещание за уговорките на банката към района и уточни, че днешният конгрес е поредна опция пред всички дружно да изложат на показ многото мощни страни на района и да поканят вложителите от целия свят, тъй че този капацитет да бъде употребен и осъществен.

Премиерът Борисов съобщи, че триумфи на политическо равнище към този момент са реализирани. Сърбия и Косово седят един до различен, както се изрази министър председателят, само че е нужна инфраструктурата, нужно е и финансирането, с цел да има прогрес. Той акцентира най-много на транспортните коридори, като сподели, че цялата сума за тяхното довеждане докрай, по негово пресмятане, е към 30 милиарда евро. Специално акцентира на дигитализацията, за която допуска, че ще бъдат нужни към 5 милиарда евро. Бойко Борисов посочи, че проектът е доста преференциален за всички, че Западните Балкани са райско място, положителни са за всичко, в това число за отглеждане на животни, туризъм. Той особено акцентира на това, че Тереза Мей е показала огромен интерес към тази самодейност за Западните Балкани, като на предходната среща сред тях двамата тя е изтъкнала, че Англия може да излезе от Европейския съюз, само че тя не излиза от Европа и има специфичен интерес към Балканите. Но както уточни Бойко Борисов, всички би трябвало да са подготвени, към този момент да се престане с политическите срещи, да се премине към по-конкретните неща, към финансирането. Всички би трябвало да са подготвени с числа и периоди, с цел да има прогрес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР