Премиерът Бойко Борисов отчете пред парламента председателството на България на

...
Премиерът Бойко Борисов отчете пред парламента председателството на България на
Коментари Харесай

Борисов отчете пред парламента председателството на България на Съвета на ЕС

Премиерът Бойко Борисов регистрира пред Народното събрание председателството на България на съвета на Европейски Съюз. От опозицията насочиха серия от рецензии към премиера.

Вижте повече в директното включване от Народното събрание на Надежда Василева.

Управляващите дадоха висока оценка на българското педседателство. Най-ожесточени рецензии се чуха от страна на левицата. Премиерът Бойко Борисов сподели пред депутатите, че председателството е било тестване за европейската еднаквост на страната ни, че сме посочили дарба да пазиме европейската идея, отговорност и професионализаъм. Борисов регистрира като едно от най-големите достижения постигнатото във връзка с Западните Балкани. Също по този начин означи, че резултатите от българското председателство не са част от ПР-кампания, а са действителност за страните от района. Борисов уточни и срещата ЕС-Турция, която се организира във Варна. Постигнатото във връзка с обединяването на европейските сътрудници за продължение на разговора с Турция и понижаване на напрежението. Отчете и работата по директивата за командированите служащи. Също по този начин защитата на границите и Дъблинското съглашение.

Ето какво сподели още Бойко Борисов пред депутатите:
Бойко Борисов, министър-председател: Като знаково достижение на нашето председателство мога да дефинира слагането на тематиката за европейската вероятност и свързаността на Западните Балкани.Тази тематика незабавно бе приета като общоевропейска отговорност и напъните ни бяха подкрепяни от всички. Успоредно с това ние показахме както на европейските ни сътрудници, по този начин и на Западните Балкани,че решаването на насъбраните проблеми и несъгласия може да се реализира посредством разговор и допустими взаимни отстъпки. Дадохме образец с контракта с Република Македония, през днешния ден имаме и резултат от договарянията сред Гърция и Македония от през вчерашния ден и публична покана на НАТО към Македония за присъединение към пакта.
От ляво обявиха, че председателството е била добра опция за Европа и за България, само че тази опция, съгласно тях, е била пропиляна. Също по този начин показаха, че не е имало консенсус сред институциите. За война сред институциите заговориха и от Движение за права и свободи. От Обединените патриоти показаха, че не са основателни, съгласно тях, рецензиите, които се чуха от страна на опозицията и дадоха добра оценка на председателството. Добра оценка дадоха и от партия " Воля ". Те обаче разкритикуваха един от сътрудниците в ръководството - Вътрешна македонска революционна организация.

Ето част от мненията в залата:
Корнелия Нинова, ПГ на " Коалиция за България ": Европа се раздели на разнообразни групи - Източна против Западна, Вишеградска четворка против огромните. Българското председателство не можа да лидира този развой, да потърси обединяване и консенсус, с което го натовариха. В България изолирахте президентската институция, не споделям президенат Радев. Президентът Радев се опита да компенсира това, което българското държавно управление не направи. Председателството не можа да активизира силата на българския народ - то беше превърното в еднопартийно меропирятие за персонален рейтинг на един човек. Джема Грозданова, ПГ на ГЕРБ: Убедена съм, че първото българско председателство способства освен за одобряване на страната ни като сътрудник сред страните в Европейски Съюз, само че и като страна с водеща роля за вимането на решения за използване на полотиките на Европейски Съюз и фактор за непоклатимост на Балканите.Волен Сидеров, ПГ на Оперативна програма: Смятах, че сме излезли от тресавището на българския характерен мазохизъм, само че уви не е по този начин. От това председателство не може да се желаят ненреализуеми неща. Председателството беше сполучливо, България се показа отлично. И чужденците схванаха простата истина: " И сме по-красиви, и сме по-добри. " Мустафа Карадайъ, ПГ на Движение за права и свободи: Българското председателство първоначално заявява, че ще работи за функционално единение както сред държавите- членки по този начин и сред европейските институции. Но сякаш се не помни, че България е част от Европейски Съюз и че българските жители са част от общността на европейските жители. Войната сред институциите получи нов подтик, разделянето и опълчването в обществото също. Веселин Марешки ПГ на Политическа партия " Воля ": Уважаеми, господин Борисов още един път призовам след сполучливото показване на интернационалната сцена, което продължава и към днешна дата, непрекъснато следим вашите изяви, да се върнете, да стъпите крепко и на българска почва, да изчистите " султанките " от властта, с цел да може в действителност кабинетът да продължи да работи в интерес и на българските жители, а освен на европейските такива.
Веднага след доклада на резултатите на българското председателство министър председателят Бойко Борисов отговори на въпрос на водача на левицата Корнелия Нинова за миграцията. Борисов сподели, че това е тематиката, по която той е с най-чиста съвест. Следващата седмица депутатите ще разискват по тази тематика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР