Премиерът Бойко Борисов обеща твърда подкрепа на Северна Македония за

...
Премиерът Бойко Борисов обеща твърда подкрепа на Северна Македония за
Коментари Харесай

Борисов, за разлика от заместника си, обеща безусловна подкрепа на Скопие

Премиерът Бойко Борисов даде обещание твърда поддръжка на Северна Македония за присъединението ѝ към НАТО и Европейския съюз, като за разлика от вицепремиера Красимир Каракачанов избра да не размахва пръст поради продължаващите разногласия към общата история. Заедно с македонския си сътрудник Зоран Заев в четвъртък двамата почитат алегорично паметта на Гоце Делчев, чието име през последните месеци още веднъж скара двете страни.

" Не мога да си показва, че може да се стигне до обстановка, в която аз да подвигна ръка против Македония. Дори не мога да си помисля, че може да се стигне до блокиране на започването на договарянията на Македония за Европейския съюз “, сподели Борисов в Скопие.

Само преди няколко дни обаче вицепремиерът Красимир Каракачанов, който играе ролята на " по-строгия огромен брат ", изясни, че българската поддръжка не е безусловна и България може да реагира Македония по време на договарянията ѝ за Европейски Съюз, в случай че тя продължи с преиначаването на историята.

От началото на мандата на държавното управление Борисов и външната министърка Екатерина Захариева следват извънредно дипломатична линия към Скопие, до момента в който Каракачанов е на другия полюс.

Борисов уточни, че постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надвишават неведнъж постигнатото за повече от 20 години. Той добави, че това не е задоволително, само че е съображение за сериозна и дейна работа отсега нататък. Македонският министър председател Зоран Заев от своя страна добави, че двамата са се разбрали да насърчат работата на комисията по историческите въпроси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР