Премиерът Бойко Борисов обеща правителството утре да отпусне 27 милиона

...
Премиерът Бойко Борисов обеща правителството утре да отпусне 27 милиона
Коментари Харесай

Борисов обеща 27 млн. лв. за нова болница в Ямбол

Премиерът Бойко Борисов даде обещание държавното управление на следващия ден да отпусне 27 милиона лв. за завършването на строящата се от години болница в Ямбол. Прогнозите са до година и половина многопрофилната болница " Свети Панталеймон " в града, която е в окаяно положение, да може да се реалокира в новата постройка.

Първата копка на " новата болница " е направена през април 1979 година, а сега постройката е на недодялан градеж, като от време на време държавното управление отпуска разнообразни суми, вършат се някои усъвършенствания, препроектиране, поставя се отчасти дограма. Но към момента тя не е годна за потребление.

Обещание, че постройката на новата болница ще бъде приключена до година и половина, дава в средата на 2015 година и тогавашният здравен министър Петър Москов. Тогава съобщаваните планове демонстрират, че за довеждане докрай и съоръжение на постройката са нужни сред 8 и 9 млн. лева, а държавното управление отпуска следващите 2 млн. лева за довършителни действия.

Днес към момента болница " Свети Панталеймон " е ситуирана в към 35 декара двор, в него има 17 здания с разнообразни отделения, които не са свързани вътрешно между тях (или така наречен павилионен тип). Самите здания са строени преди към 100 години, постоянно има повреди, течове, плесен, няма асансьори. А пациентите биват пренасяни сред постройките и отделенията постоянно рисковано с колички или даже от време на време на ръце. Дупките из двора в допълнение усложняват обстановката и основават опасности.

" Утре ще отпуснем 27 милиона лв.. Сегашната болница е на павилиони, а пациентите се придвижват на ръце, което е неприемливо ", е декларирал през днешния ден министър-председателят Бойко Борисов на среща с управлението на Многопрофилната болница за интензивно лекуване " Свети Пантелеймон " в Ямбол, заяви държавната осведомителна работа. Средствата ще бъдат гласувани на утрешното държавно съвещание по предписание на Борисов.

Пред премиера Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев от управлението на лечебното заведение декларирали, че за към година и половина регионалната болница в Ямбол ще се придвижи в новата постройка. Новият болничен блок е на 10 етажа и ще има потенциал до 250 болнични кревати.

Паралелно с този план, се реконструира и незабавното поделение към болничното заведение на стойност от 551 000 лв., се споделя в известието. Прави се и ремонт на Центъра за незабавна помощ в града, за който са отделени 482 000 лв.. Финансирането на тези два плана е с европейски средства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР