Премиерът Бойко Борисов настоя за отпадане на давността за сделките

...
Премиерът Бойко Борисов настоя за отпадане на давността за сделките
Коментари Харесай

ГЕРБ с 2 варианта за отмяна на давността за приватизационните сделки

Премиерът Бойко Борисов настоя за отпадане на отминалостта за покупко-продажбите по време на приватизацията. Именно по време на раздържавяването са били откраднати над 30 милиарда лева Затова министър-председателят ще изиска юристите от ГЕРБ да ревизират дали има опция законово да се одобри това. " Става дума за промени в Наказателния кодекс, с които да се запише, че за закононарушения при приватизационни покупко-продажби отминалостта не тече или тя да се възобнови. Кой от двата разновидността ще предложим, е въпрос на законодателно решение и следва дефинитивна преценка ", изясни шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

Той посочи, че се вършат разисквания с " изтъкнати конституционалисти и пеналисти ", а предложенията за промени щели да бъдат импортирани най-късно до края на седмицата.

Кирилов изясни, че става дума за друг тип закононарушения, свързани с приватизацията - икономически закононарушения, неизгодни покупко-продажби и документни закононарушения. А отминалостта зависи от характера на осъщественото действие. За документните закононарушения да вземем за пример отминалостта била единствено 5 години.

" Имаме опит в Народното събрание във връзка с отпадането на отминалостта при сходни съществени публично значими проблеми. Въпросът е правно-тактически и преди да сме подготвени дефинитивно, не мога да кажа повече детайлности ", съобщи Кирилов.

Още в края на 2016 година Борисов разгласи, че ГЕРБ ще направи цялостна проверка на раздържавяването, като в нея ще бъдат включени ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Докладът включва нарушавания при приватизационни покупко-продажби от 1994 година насам, само че не бе разгласен обществено. Документът обаче бе пратен от премиера Бойко Борисов на прокуратурата, която трябваше да реши дали по откритите от специфичните служби проблеми могат да бъдат повдигнати обвинявания.

С промени в Закона за приватизация и следприватизационен надзор трябваше да бъдат спрени продажбите на държавни дялове във компании, парцели и прочие Единствените разрешени покупко-продажби бяха за държавни парцели, които се стопанисват от регионалните управи, като те трябваше да получават позволение от финансовото министерство за всяка продажба.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР