Премиерът Бойко Борисов нареди до 22 август да се реши

...
Премиерът Бойко Борисов нареди до 22 август да се реши
Коментари Харесай

Борисов поиска решение за НИМХ

Премиерът Бойко Борисов подреди до 22 август да се реши казусът с Национален институт по метеорология и хидрология. Тази заран той организира среща с министъра на образованието, представители на Българска академия на науките и управлението на Национален институт по метеорология и хидрология в постройката на Министерския съвет.

В дадения от него период МОН и Българска академия на науките би трябвало да намерят решение, с което да удовлетворят настояванията на института, като му дадат по-голяма автономия и обезпечат финансовата му самостоятелност.

Ако до идната сряда не се откри решение, Борисов ще уточни такова.

Министърът на образованието уточни, че разновидностите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде по-голяма автономия на Национален институт по метеорология и хидрология, както и че е взето решение вътрешният одит на Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките да бъде осъществен от одитното звено на просветителното министерство.

От своя страна шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов изрази отчаяние от провелата се среща. „ Ние сме разочаровани от тази среща, тъй като чакахме много по-категорична позиция от страна на държавното управление. Те си знаят процедурите оттук насетне, това не е наша работа. Нашата работа е да си вършим до колкото сме в положение отговорностите – да обслужваме страната и обществото. Разбира се ще осъществим волята на държавното управление и ще преговаряме още 10 дни. Надявам се да се случи нещо ново “, съобщи проф. Брънзов. Той добави още, че от Българска академия на науките не би трябвало да се опасяват в случай че и други институти изискат да се отделят от академията, тъй като от дълго време те не са крепостни селяни и това не крие рискове за съществуването на Българска академия на науките и съгласно шефът тяхното искане за излизане от академията би трябвало да бъде признато.

Стана ясно още, че на съвещание на Министерски съвет ще бъдат гласувани близо 20 млн. лева спомагателни средства за научни проучвания.

Протестиращите синоптици са недоволни от парите, които им дава Българска академия на науките, и желаят да се отделят от нея.

Национален институт по метеорология и хидрология желаят да минат в МОН. Преди дни министърът изясни, че казусът идва от разпределението на спомагателните 15 млн. лева на Българска академия на науките, които са разпределени според от научните резултати. Те не регистрират спецификата на Национален институт по метеорология и хидрология като хидрометеорологична работа и това, че имат непрекъснато предоставена социална задача. "И надлежно научната активност при тях е по-малката част от активността им. Идват и от нежеланието на Общото заседание на Българска академия на науките да промени това, както и да им даде спомагателни средства по този начин, както говорихме на срещата при мен “, счита Вълчев.

Синоптици стачкуват, желаят да се отделят от Българска академия на науките

Цялото писмо на протестиращия състав на Национален институт по метеорология и хидрология можете да прочетете на уеб страницата: www.meteo.bg

Бунт в Национален институт по метеорология и хидрология и писмо до Борисов: Спираме да работим за Българска академия на науките

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР