Премиерът Бойко Борисов, който се разболя от COVID-19, е дал

...
Премиерът Бойко Борисов, който се разболя от COVID-19, е дал
Коментари Харесай

Борисов с втори отрицателен тест, Зоран Заев пристига в София |

Премиерът Бойко Борисов, който се разболя от COVID-19, е дал втори негативен тест, заяви външният министър Екатерина Захариева по Българска национална телевизия. Тя  разяснява визитата на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, който идва в София. 

Борисов и Заев ще бъдат домакини на Срещата на върха по Берлинския развой посредством видеоконферентна връзка. 

Днешната среща няма нищо общо с разширението на Европейски Съюз. Да, тя приготвя страните от Западни Балкани, само че не е среща, на която ще се разисква преговорна мярка или да се взема решение по нея, посочи Захариева. Тя добави, че визитата на Заев е било планувано във връзка със взаимното председателство на София и Скопие. 

Срещата на водачите от Берлинския развой е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския развой, оповестиха от Министерски съвет. Срещата на върха в София е седмата на високо ниво от основаването на формата през 2014 година до момента, само че в същото време е първа по рода си. В историята на Берлинския развой за пръв път има взаимно домакинство сред страна член на Европейския съюз и страна от Западните Балкани. България одобри отговорността през актуалната година да бъде взаимен хазаин на процеса дружно с Република Северна Македония, като естествено продължение на напъните на страната ни по време на подготовката и провеждането на председателството на Съвета на Европейски Съюз за поддръжка на интеграционния развой на страните от Западните Балкани и за постигането на непоклатимост, мир и разцвет в района.

Министър-председателят Бойко Борисов и министър председателят на Република Северна Макeдония Зоран Заев ще приветстват от София останалите участници в онлайн срещата, измежду които са водачите на страните от Берлинския развой, представители на европейските институции и други заинтригувани интернационалните и районни организации като Съвета за районно съдействие, ЦЕФТА, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейската капиталова банка, Банката за възобновяване и развиване, Световната банка и Регионалния център за младежко съдействие (RYCO). В рамките на срещата на върха участниците следва да създадат обзор на постигнатото през миналата година и да вземат с консенсус значими за района и неговата европейска вероятност решения.

Ключов триумф на взаимното домакинство на Република България и на Република Северна Македония е подготовката на двете заявления – за Общия районен пазар и по Зеления дневен ред, направени с огромната поддръжка на Европейската комисия, Съвета за районно съдействие, ЦЕФТА и сътрудниците на процеса. Декларациите, които имат за цел да приобщят още повече района към нормите и стандартите на Европейски Съюз, се чака да бъдат подписани онлайн в границите на срещата на върха в София от водачите на страните от Западните Балкани. 

Берлинският развой за Западните Балкани е политико-дипломатическа самодейност, стартирана персонално от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 година Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и страните – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Англия, Полша, Гърция и България.

Замисълът на Берлинския развой е да добавя и подкрепя процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е ориентирана в три основни посоки: стопанска система и свързаност; помиряване и добросъседски отношения; сигурност. Целта на самодейността е да бъдат основани удобни условия за усъвършенстване на районното съдействие посредством начинания и планове, чиито резултати имат действително и очевидно отражение върху икономическата сигурност и непоклатимост и доближават страните от Западните Балкани до нормите и стандартите на Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР