Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за участие в

...
Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за участие в
Коментари Харесай

Борисов за случая "Скрипал": Обикновено не е това, което на пръв поглед изглежда

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за присъединяване в срещата на водачите на Европейски Съюз, настоя службите по целия свят да се обединят в разкриването на причинителя и поръчителя на покушението против някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал в британския град Солсбъри.

Темата е водеща за срещата на върха откакто по-рано тази седмица външните министри на Европейски Съюз приканиха Русия да отговори на въпросите за използването на нервнопаралитично вещество във Англия против един от някогашните ѝ сътрудници и поддържаха Лондон с " безусловна взаимност ". В отговор Москва изрази страдание за " криворазбраната " евросолидарност по случая.

" Има факт, който е доста рисков и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческата колегия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно положение, и то с нервнопаралитичен газ, неразрешен от дълго време с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, само че непременно причинителите и на първо място поръчителите да бъдат разкрити ", сподели Борисов пред българските медии.

Като се базира на своя опит в стотици следствия като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, Борисов сподели, че " нормално в такива случаи не е това, което наподобява на пръв взор ", а запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, отговори, че е подозрителен човек и ще разяснява, когато поръчителят стане прочут.

По думите му версията, че по този начин съветският президент Владимир Путин е целял да обезпечи избирането си за нов мандат, е несъстоятелна. " Не знам някой да се е съмнявал, че Путин ще завоюва. Особено пък в случай че е можел да повлияе на изборите в Съединени американски щати, би било детска игра да повлияе на своите ", сподели министър председателят.

И продължи: " Да давам ум на Англия и на Русия в тази сфера - на ФСБ, на МИ5 и МИ6, би било нескромно, за мен е значимо да се разкрият поръчителите. "

Той предизвести за огромната заплаха пред човечеството сходни бойни отровни субстанции да се употребяват и на други публични места. " Щом могат в ресторант във Англия, могат да го пуснат и в Брюксел. Ние всички живеем в боязън и неустановеност (...) Който го е направил, би трябвало да си понесе цялата грубост и суровост на закона ", сподели Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР