Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли възможността електроразпределителното дружество ЧЕЗ да

...
Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли възможността електроразпределителното дружество ЧЕЗ да
Коментари Харесай

Борисов категорично отхвърли възможността ЧЕЗ да бъде придобито от държавата

Премиерът Бойко Борисов изрично отхвърли опцията електроразпределителното сдружение ЧЕЗ да бъде добито от страната. Министър-председателят уточни, регуЛаторните институции в страната, които би трябвало да бъдат доста прецизни и деликатно да наблюдават какво се случва с основни организации като ЧЕЗ. Борисов не разяснява кой ще бъде новият енергиен министър, след оставката на Теменужка Петкова.


Бойко Борисов акцентира, че страната е изгубила контролната си роля върху електроразпределителните сдружения още през 2005 година, когато при продажбата им е запазила единствено 33% от контролния пакет.
Бойко Борисов, министър председател: Контролния %, който разрешава да се управлява, е 34%, а страната си е оставила 33. Още тогава те са заложили да няма никакъв надзор.
Премиерът беше безапелационен, че няма по какъв начин сдружението ЧЕЗ да бъда одържавено, както предложиха от Българска социалистическа партия. Според него е доста по-добре сдружението да остане в частния бранш, тъй като страната би била доста по-лош собственик, а като образец Борисов напомни режимът на тока у нас преди години.
Бойко Борисов, министър председател: Помните ли България от въздуха, че изглеждаше като дискотека, щото имаше режим на тока, когато бяха държавни ЕРП-тата. Ние сме напълно за частния бизнес като дясна партия, само че значимото изискване е доста мощни регулатори... Ако тръгнем да изкупуваме, по този начин що не изкупим и " Нефтохим ", и банките, да върнем всичко на страната, що единствено ЧЕЗ?
Борисов сподели, че е оптимист по тематиката за Шенген и чака до края на годината България да влезе в чакалнята на Еврозоната.
Бойко Борисов, министър председател: Хем сме им изпълнили всички критерии, хем търсят причина да не ни одобряват - а същинската причина е такава - в случай че България е шенгенска страна, влизайки в Българи и Гърция, до Холандия и Германия няма къде да се спре вълната.
Борисов разяснява внимателно разногласието сред Македония и Гърция за името на западната ни съседка.
Бойко Борисов, министър председател: Защото всички сме доста чувствителни, доста велики и незабавно се възпаляват процеси - за името - Скопие и Атина би трябвало да намерят решение. Не може Македония да бъде спирана за НАТО и Европейски Съюз.
За председателството на България на Съвета на европейския съюз Борисов сподели, че върви повече от добре, а отзивите от всички европейски страни за семейството ни са отлични.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР