Премиерът Бойко Борисов изпраща държавния самолет Спартан, за да прибере

...
Премиерът Бойко Борисов изпраща държавния самолет Спартан, за да прибере
Коментари Харесай

Обявяват 4-та степен опасност от коронавируса

Премиерът Бойко Борисов изпраща държавния аероплан " Спартан ", с цел да прибере тримата български студенти , които желаят да се върнат от Китай поради разпространяващия се ковид. Това стана ясно след провела се незабавна среща в Министерски съвет, свикана от Борисов и на която участваха външният министър Екатерина Захариева, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов.

Единият студент е с българско и немско поданство и през днешния ден излетява от Германия, а другите - момче и момиче, към този момент са във френското консулство в Китай и се чака да излетят за Франция. Около 270 българи има в Китай, само че никой не е търсил контакт с българското посолство. Според разпорежданията на Борисов и тримата ще бъдат прибрани в България с държавния " Спартан " още на следващия ден и ще бъдат откарани във ВМА, където ще са под наблюдаване 14 дни.

България подвига и заплахата от мистериозния ковид на степен 4 . Най-високата - по особено искане на премиера , заяви Екатерина Захариева. " Най високият код е до 5-та степен, предлага се да се мине на 4 степен ", изясни външният министър.

Здравният министър Кирил Ананиев изясни, че на ВМА към този момент с дадени инструкции по какъв начин да се оправя със съмнителните случаи.

" Пристигането на всички жители от Китай и от други страни, само че които са били в Китай, ще минават през щателна здравна инспекция от кацането на самолета . Там ще има медицински екипи, термокамера. Хората с температура ще бъдат настанявани във ВМА. Тези, за които няма индикации за ковид, само че все пак са пътували, ще бъдат сложени под домашна карантина и ще бъдат под наблюдаване от джипито в границите на 14 дни ", изясни Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов е призовал още българските жители да не пътуват идващите няколко седмици до Китай , в случай че не е жизненоважно, както и да се постави карантина на екипажите на корабите, които идват на пристанищата Варна и Бургас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР