Премиерът Бойко Борисов изглежда все по-слаб, а президентът Румен Радев

...
Премиерът Бойко Борисов изглежда все по-слаб, а президентът Румен Радев
Коментари Харесай

След скандалите: Борисов отслабва, Радев изглежда по-силен

Премиерът Бойко Борисов наподобява все по-слаб, а президентът Румен Радев - по-силен. Резултатът от изборите не е предупреден, само че ГЕРБ ще търпи вреди. България от ден на ден затъва в блатото на корупцията.

Това са част от мненията на политолози и социолози, които " Дневник " събра след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност, което не одобри общо мнение за битката с корупцията по високите етажи на властта, а докара до неприсъствен конфликт сред президент и министър председател.

Евгений Дайнов: Борисов наподобява все по-слаб

На пръв прочит президентът Румен Радев наподобява все по-силен, а Бойко Борисов - все по-слаб и изплашен. В случая от Корнелия Нинова.

Борисов прави опит да покаже, че е по-силен от Цветанов. Не е ясно дали това е по този начин, тъй като Цветанов нямаше да приказва, че няма кой да го накаже. Не знам за какво Борисов отслабва в ГЕРБ. От известно време нещо става там в олигархията.

Ако данданията продължи в същия дух, ГЕРБ ще се разочарова от резултатите на изборите. Скандалът с жилищата отеква ужасно по страната.

В момента антикорупционната комисия се разпада, ще има нов шеф и нов състав. Не може да има действителна битка с корупцията при настоящето ръководство от модела " Банда разбойници ".

Първан Симеонов: В ГЕРБ има взаимно оскърбление

Основният извод е, че има повишение на публичното напрежение преди изборите. Скандалът с жилищата не е просто следващият скандал. ГЕРБ не съумя да го трансформира незабавно в скандал ГЕРБ - Българска социалистическа партия. Скандалът отекна вътре в ГЕРБ, а Българска социалистическа партия заставам встрани.

В друг подтекст се виждат искрички Борисов-Цветанов и Фандъкова-Цветанов, които са резултат от взаимно оскърбление в ГЕРБ. Цветановският жанр на политика дава неточности и това се видя при решенията и за преференциите, и за отговорностите на вероизповеданията. Борисов беше оставил вътрешния терен на Цветанов, което докара до неточности поради неналичието му на допир с публичното мнение. Сега обаче още веднъж е на терена и наподобява е взел нещата на ръчно ръководство - намира се с тютюнопроизводители, даде обещание военно учебно заведение.

От съревнованието Борисов-Радев печели този, който е натрупал повече негативи, т.е. президентът. Премиерът губи.

Резултатът от изборите не е предупреден, а Борисов ще се опита да води акцията. Брюкселската листа без консервативна нотка, слоганът и Цветанов напред са Ахилесовата пета на ГЕРБ. У нас като погрознее политическият развой, идва оглеждането за нещо ново. Сега няма време и въпросът е кой ще се покаже като по-малкото зло. Има хора, които няма да гласоподават нито за ГЕРБ, нито за Българска социалистическа партия, и това е ниша за десните и Вътрешна македонска революционна организация. Ще има и такива, които да си кажат: " Нека гласуваме за второто полувреме на европредседателството ".

Юрий Асланов: Президентът желае да увеличи ролята си

Нямам оптимистични упования за бъдещето. България затъва от ден на ден в блатото на корупцията и при очевидното предпочитание на политическия хайлайф да бяга от тематиката, не чакам позитивни резултати. Живеем в тъп анекдот, откакто шефът на антокорупционната комисия се оказа подкупен.

Румен Радев се пробва да се впише в обстановката, да е част от процеса на взимане на решенията, да увеличи смисъла си, да се намеси, само че не му се получава. Няма ролята на президенти като Петър Стоянов, Георги Първанов и даже Желю Желев. С него и без него.

Не мисля, че свадите ще имат огромни отблясъци върху резултатите от изборите. Ще има вреди за ГЕРБ. На европейските избори нормално гласоподават твърдите ядра и те към този момент са взели решение. Ако опозицията успее да ги завоюва, ще има по-силно въздействие върху резултатите от локалните избори. Само един човек може да провокира предварителни парламентарни избори - той е Бойко Борисов. Дали ще има такива - би трябвало да питате някоя гадателка. Ако загуби европейските избори обаче, надали ще желае да остане на власт в тази настройка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (138)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР