Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров не бяха

...
Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров не бяха
Коментари Харесай

Премиерът е против връщането на салоните за пушачи в заведенията

Премиерът Бойко Борисов и основният прокурор Сотир Цацаров не бяха удовлетворени, че въпреки и с малко, делът на контрабандните цигари се е нараснал.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Съдът задължи Агенция " Митници " да даде данни за износа на цигари в Дубай

В продължение на година и половина уеб сайтът " Биволъ " води борба за информацията
28 мар 2018
Марки на " Булгартабак " се трансформират в Rothmans

British American Tobacco към този момент мигрира по-непопулярните марки, само че това евентуално ще се случи и с Victory и Еva
15 мар 2018 Премиерът Бойко Борисов разгласи, че е твърдо срещу връщането на разделянето в заведенията на салони за пушачи и салони за непушачи. Идеята е на вицепремиера Валери Симеонов, само че двамата не са я обсъждали нито персонално, нито на съдружен съвет. Това съобщи Борисов след представянето на данните от обичайното проучване на каузи на контрабандните цигари.

Без крайни ограничения за рекламата на цигари

Борисов, също така, разгласи, че няма да се вкарват крайни ограничения в рекламата на цигари. Неправителствените организации упорстват за възбрана на рекламата на цигари в местата за продажба и за въвеждане на идентични опаковки за всички цигари. Главният прокурор Сотир Цацаров разяснява, че в случай че се вкарват сходни фрапантни ограничения за нездравословни артикули, същото би трябвало да се случи и с алкохола.

Контрабандата обръща тренда

Данните за каузи на противозаконните цигари демонстрират, че за първи път от второто тримесечие на 2014 година делът на контрабандните цигари бележи растеж, стана ясно по време на представянето на последното изследване на петте компании от " Инициатива против противозаконната търговия ". През предходната година е имало три изследвания, като през третото тримесечие противозаконните цигари доближиха най-ниското равнище на ползване от началото на изследването през 2010 година – 6%. През четвъртото тримесечие, обаче, има повишаване и те към този момент са 6.6%. В същото време това число е с 1.2 процентни пункта по-ниско по отношение на същия интервал на 2016 година, когато противозаконното ползване беше 7.8% и с 0.4 процентни пункта по-ниско по отношение на второ тримесечие на 2017 година, когато то беше 7%.

Нарастване единствено за месец

Според изследването, което изследва празни цигарени кутии в 26 града през месец ноември 2017 година, в голям брой обитаеми места делът на контрабандните цигари се е нараснал в пъти единствено за едно тримесечие. В Ямбол да вземем за пример нарастването е 6 пъти – от 2% през третото тримесечие на 12.7% през четвъртото. Подобна наклонност демонстрира статистиката и в Дупница. В Свиленград повишаването е три пъти - от 8% през третото тримесечие, през последното те са 28% от потреблението. Двоен растеж има в Сандански – от 5% на 10.9% и в Стара Загора – от 6.5% на 11.3%, както и в Асеновград. В голям брой градове незаконното ползване е над междинното равнище за страната. Сред тях са Хасково, Пазарджик, Сливен, Видин.

В няколко града на страната потреблението на противозаконни цигари е под междинното за страната – това са Варна, Шумен, Велико Търново, Монтана и Добрич. Само за едно тримесечие делът във Велико Търново е намалял от 16 на 5.3%.
Трите най-разпространени марката цигари без бандерол, популяризирани в България, са Merylin – с законен производител КТ Интернешънъл (Кингс Табако), Karelia – на едноименната гръцка компания и изненадващо – Royal – бранд на фабриката на British American Tobacco в Сараево, Босна и Херцеговина.

Фотограф: Капитал

Участници в срещата разясниха и друга забавна наклонност на пазара – засилената поява на цигари Eva без бандерол. В проучването те имат дял от към 2%. От август предходната година комерсиалните марки на " Булгартабак ", предопределени за българския пазар, измежду които е и Eva, са благосъстоятелност на ВАТ. Те, обаче, се създават в благоевградската фабрика на " Булгартабак ". Самата " Булгартабак " има относително непретенциозен дял в цигарите на незаконния пазар – 5.9%. Другият локален производител – КТ Интернешънъл, да вземем за пример е с дял от 12.9%. Лидер по разпространяване на цигари без бандерол остават цигарите с незнаен производител, предопределени единствено за продажба на незаконния пазар, следвани от Karelia.

Недоволството на институциите

Въпреки че с този дял България е на едно от последните места по дял на контрабандните цигари в Европейски Съюз и я следват единствено Чехия, Хърватия и Италия, министър председателят Бойко Борисов не беше удовлетворен от данните.
Той обичайно даде един месец период на дирекциите на Министерство на вътрешните работи, в които има покачване на потреблението на контрабандни цигари, да се оправят със сивия бранш. Освен това Борисов означи, че съгласно изследването в Ирландия всеки 38 на 100 кутии цигари са незаконни, а в Англия - всеки 28 и би трябвало да се търси запас за намаляването на сивия сегмент, с цел да може Европейски Съюз да си разреши да удължи периода на прилагане на кохезионните фондове.
Главният прокурор Сотир Цацаров означи, че институцията ще се концентрира върху пазара на нарязан тютюн по интернет, който е изцяло незаконен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР