Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на

...
Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на
Коментари Харесай

Борисов, Горанов и Менда Стоянова са дали показания по разследването срещу Божков

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова са били разпитани в качеството си на очевидци по досъдебното произвеждане против Васил Божков. Това излиза наяве от особено публикувано през днешния ден известие на прокуратурата. В отговор на " голям брой запитвания от медии и тиражирането на невярна информация, Специализирана прокуратура декларира, че продължават действията по следствието в постройката на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД на ул. „ Московска “ №43 в гр. София по досъдебното произвеждане, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за осъществени закононарушения против финансовата и данъчната системи. ", написа в него. От Спецпрокуратурат прецизират, че досега са открити и конфискувани по планувания законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни полезности. " Очаква се прогнозният им брой да надвиши 10 000. Напомняме, че обвиненият В. Божков е записал по реда на Закона за културното завещание колекция едва от 212 артефакта. ", се прецизира в известието.

Органите на досъдебното произвеждане събират и ревизират всевъзможен тип доказателства, без значение дали става въпрос за такива, които го разобличават обвинения или утежняват или за такива, които които го оправдават или смекчават отговорността му, твърдят от Спецпрокуратурата. " Всички събрани доказателства подлежат на внимателна инспекция, без значение дали същите са посочени под формата на комикси в обществените мрежи или по различен метод. Лична преценка на всеки обвиняем или обвиняем е да реши по какъв метод да осъществя своята защита в хода на досъдебното и правосъдното произвеждане. В тази връзка по актуалното досъдебно произвеждане в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – депутат, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов – министър-председател. ", се разяснява в известието.

" С разпореждане на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция „ Национална сигурност “ е предоставена инспекция, която досега е установила, че „ УниКредит Булбанк “ АД не е уведомявала САД „ Финансово разузнаване “ при осъществяване на заплащания на суми над 30 хиляди лева, съгласно ЗМИП. В хода на инспекцията изрично е открито, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, в следствие са му били предоставяни персонално, единствено и единствено на него в офис на ул. „ Московска “ 43 в столицата.

С оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство не престават да се правят в цялостен размер дейности по разследването. По досъдебното произвеждане са направени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за следствие, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз. ", се споделя още в известието.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР