Премиерът Бойко Борисов е разказал искрено и лично на председателя

...
Премиерът Бойко Борисов е разказал искрено и лично на председателя
Коментари Харесай

Бойко Борисов допусна явни грешки, включително и в личния си живот

Премиерът Бойко Борисов е разказал откровено и персонално на ръководителя на Европейската национална партия (ЕНП) Доналд Туск за фотосите от спалнята си, на които се виждат пачки с банкноти по 500 евро. "Все още си припомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да изясни в детайли целия скандал и звучеше доста искрено. Историята му беше в действителност, ненапълно страшна, подобаваща и за сюжет на престъпен филм или забавен разказ. Сега съществено - да, той е в неволя. Той позволи очевидни неточности, в това число и в персоналния си живот. Той беше изцяло прям с мен ", споделя Доналд Туск в телефонно изявление за Радио „ Свободна Европа”.

От изявлението не излиза наяве по кое време тъкмо двамата са говорили по тематиката. "Ще запазя поверителност, тъй като разказът му звучеше като изповед. И ви апелирам да ми позволите да бъда по-дискретен, тъй като ставаше дума за персоналния му живот. Но към момента имам вяра, че той е кадърен да потвърди, че той е - в случай че не идеалният демократ - най-малко към момента демократ ", споделя Туск. Последната обществена среща сред двамата беше на 2 октомври в Брюксел. След нея Туск сподели, че чака още промени от България в битката с корупцията, а Борисов заяви, че е получил поддръжка.

В края на септември Бойко Борисов упрекна президента Румен Радев за снимането в спалнята му. "Аз съм изяснил по какъв начин подло, неговите хора, най-близкото му обграждане, по един доста обикновен метод, с една доста прелестна госпожа, пристигна и нащрака в мое неявяване всичките тези работи. Направиха го по съвършен метод ", сподели тогава Борисов и дефинира това като ченгеджийско мероприятие.

ГЕРБ членува в ЕНП и има петима евродепутати в най-голямата група в Европейския парламент.

Туск твърди, че чака от Борисов и неговата партия ГЕРБ "видимо повече увереност в битката против корупцията и олигархичната система ". И отхвърля изказванията, че Борисов е построил властнически режим. Лидерът на ЕНП обаче няколко пъти повтори упованието си за доказателства за увереност в битката против корупцията.

Въпреки митингите в страната, които към този момент четвърти месец упорстват за оставката на държавното управление и на основния прокурор Иван Гешев, ЕНП резервира позицията си в поддръжка на Борисов и това, че идните през март постоянни парламентарни избори ще решат кой да ръководи страната.

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме задоволително аргументи да сме обезпокоени, когато става дума за успеваемостта на правосъдната система и антикорупционните механизми в България. Но в това време ще бъде пресилване да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са построили властнически режим. Все още българската политическа система има своите механизми за надзор и баланс. Например, към момента има доста мощна съпротива против държавното управление на ГЕРБ и Бойко Борисов, отпред с президента. Все още имаме свободни медии, които имат опция да нападат и подлагат на критика държавното управление. И това, което е най-важно съгласно мен, че в околните месеци ще имаме избори, което значи, че към момента всичко е в ръцете на народа на България ", изясни Туск.

Според него в региона на "върховенство на правото и демократични правила, имаме някакви учредения да сме по-притеснени за други страни членки на Европейски Съюз в района, в сравнение с за България ". "Но не желая да извинявам всички неточности, направени от Бойко Борисов. Познавам го от толкоз доста години и знам, че той към момента има положителни планове. Но положителните планове сигурно не са задоволителни в политиката. И по тази причина имаме потребност от повече дейности, повече старания от ГЕРБ и Бойко Борисов, с цел да ни убедят, че те в действителност са решителни в битката им против корупцията и проблемите в правосъдната система. Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е единствено спор сред ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е доста дейна в България. Също по този начин дейностите на Турция, вътрешните борби сред олигарсите. Това също е детайл от тази комплицирана картина. Не желая да извинявам всичко, направено от Бойко Борисов, само че към момента се надявам, че през март ще стане изцяло ясно каква е волята и какво е решението на българските гласоподаватели ", продължава Туск.

На въпрос дали всичко това значи, че "Бойко Борисов е към момента задоволително добър за ЕНП ", Туск дава отговор: "Да, в случай че Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР