Премиерът Бойко Борисов е нарушил Изборния кодекс и може да

...
Премиерът Бойко Борисов е нарушил Изборния кодекс и може да
Коментари Харесай

15 000 лв. глоба за Бойко Борисов заради агитация

Премиерът Бойко Борисов е нарушил Изборния кодекс и може да бъде санкциониран за непозволена пропаганда преди локалния избор. Това излиза наяве от решение на Централната изборна комисия, която се произнесе по сигнал, подаден от левицата. Повод за жалбата е следващата обиколка със служебната джипка - този път в региона на Велико Търново, по време на която Борисов вози на задната седалка Даниел Панов - доскорошен кмет на града и претендент за нов мандат. Премиерът излъчваше онлайн във „ Facebook “ пътуването, по време на което " повърхностно " си бъбреше с Панов за управническите триумфи на ГЕРБ - в локален и в народен мащаб, напомня в. „ Сега “.

Преди дни Общинската изборна комисия (ОИК) в Търново реши, не " събеседването " с претендента за кмет от ГЕРБ не нарушава разпоредбите за предизборна пропаганда, защото било излъчено по обществената мрежа, а тя не била медия по смисъла на Изборния кодекс. Но в жалбата до ЦИК се показва, че въпросният кодекс не разрешава гратис прилагане на административен запас, както и на държавен превоз в предизборната акция. Изтъква се също, че видеото с диалог е било качено във „ Facebook “, само че по-късно доста медии го тиражираха или преразказаха.

В своето решение ЦИК изненадващо се съгласява с тези доводи и връща случая на ОИК, като упорства да се ревизира дали министър председателят фактически е обикалял града, до момента в който кара служебния си автомобил, ескортиран от коли на Министерство на вътрешните работи, и дали в действителност е обсъждал с претендента за кмет на ГЕРБ Даниел Панов проектите му за идващия мандат и достиженията му като градоначалник до момента. " Не е регистриран и несъмненият факт, видно от приложените доказателства към жалбата, че с изключение на в персоналната фейсбук страница на премиера въпросният тур из града е отразен на интернет страниците на други медии ", написа още в решението на ЦИК. Бойко Борисов прилагаше същия прийом и по време на акцията за евровота през май, когато неуморно обхождаше страната със служебния джип, с цел да слави достиженията на ГЕРБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР