Премиерът Бойко Борисов е на знаково посещение в Босна и

...
Премиерът Бойко Борисов е на знаково посещение в Босна и
Коментари Харесай

Първо посещение на български премиер в Босна и Херцеговина

Премиерът Бойко Борисов е на знаково посещаване в Босна и Херцеговина. Той е първият български държавен началник, който посещава балканската страна.

В началото на визитата си в четвъртък вечерта Борисов се срещна с българските военни, участващи в задачата EUFOR “Althea” – мироопазващи сили от разнообразни европейски страни, ситуирани в Босна и Харцеговина.

Премиерът посети базата „ Бутмир” до Сараево, където е щаба на ЕУФОР. Там той се срещна с командващия генерал-майор Антон Валднер, а по-късно и с командира на локалния щаб на НАТО Робърт Хюстън.

Борисов похвали българските военни, за които Хюстън е дал висока оценка.

" Генерал Хюстън сподели, че сте неповторими военни. Беше наслаждение да чувам похвали за вас, тъй като вършите доста работа ", сподели министър председателят на бойците.

Камерите снимаха по какъв начин американски военачалник, запитан от премиера, удостовери суперлативите с „ Точно така” на българскиезик. Той е женен за наша сънародничка, а с него беше и щерка му – Надежда.

ЕУФОР е правоприемник на СФОР – интернационалната военна задача съблюдавала мира в Босна сред края на гражданската война през 1995 и 2004.

В петък Борисов ще има среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, ръководителите на двукамерния парламент, както и с Бакир Изетбегович – един от тримата държавни глави на страната.

Изетбегович съставлява етническите бошняци, а в триумвирата има още представители на сърбите и хърватите в страната.

В делегацията на Борисов са вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, министрите на превоза Ивайло Московски и на стопанската система Емил Караиванов.

В петък ще бъде подписано съглашение за изменение на Спогодбата сред българското държавно управление и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари. Целта е дасе насърчи съдействието в региона на автомобилния превоз сред двете страни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР