Премиерът Бойко Борисов е на мнение, че оборудването за АЕЦ

...
Премиерът Бойко Борисов е на мнение, че оборудването за АЕЦ
Коментари Харесай

Борисов: Стоките в Белене не са домати и краставици, ако не вземем мерки, ще станат на скрап

Премиерът Бойко Борисов е на мнение, че оборудването за АЕЦ " Белене ", с което България разполага, би трябвало да се оползотвори по някакъв метод, тъй като към този момент в плана данъкоплатците са вложили 3.5 милиарда лева

" Ако не вземем някакви ограничения за тази стока - тя не е домати и краставици, а нуклеарни ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкоз богати, че да можем да си го позволим ", сподели министър председателят при започване на държавното съвещание, представен от " Фокус ".

Той иронизира, че алтернативата - да не се прави нищо, би означавала оборудването да влезе в музей, който щял да е " най-скъпия музей за над 3.5 милиарда лева "

Междувременно на енергиен конгрес министърът на енергетиката Теменужка Петкова разяснява пред публицисти, че най-голямата китайска държавна нуклеарна компания е декларирала своя интерес за присъединяване в реализацията на плана за АЕЦ " Белене ", и добави, че от френската нуклеарна компания " Фраматом " има също деклариран писмен интерес, заяви Българска телеграфна агенция.

Дали този интерес е действителен, ще се разбере едвам откакто бъде оповестена процедура за избор на стратегически вложител. По думите й процедурата би трябвало бъде създадена по този начин, че да подсигурява оптималната гласност, бистрота и справедливи критерии.

Министърът посочи, че не са вероятни договаряния в тази посока, без да са извършени такива и с конструктора на плана и производителя на оборудването от " Росатом ". Вчера от " Росатом " обявиха, че също имат интерес да вземат участие в процедурата, когато тя бъде оповестена.

Министърът не разяснява дали това ще е измежду тематиките на диалози при идна аудиенция на премиера Бойко Борисов в Москва и дали тя ще го съпровожда.

Все отново Петкова подсети, че " първо би трябвало да се види дали ще има зелена светлина от Народното събрание ".

Петкова не се ангажира и с коментар на концепцията на президента Румен Радев за по този начин наречения " Български поток ". Българското държавно управление от години целеустремено работи за запазването на стратегическото място и роля на България на газовата карта на Европа и считам, че резултатите са налице, разяснява министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР