Премиерът Бойко Борисов е на инспекция на интерконектора с Гърция.

...
Премиерът Бойко Борисов е на инспекция на интерконектора с Гърция.
Коментари Харесай

Бойко Борисов пак инспектира интерконектора с Гърция

Премиерът Бойко Борисов е на ревизия на интерконектора с Гърция.

С сътрудниците от Гърция си стиснаха ръцете за тази година.

Премиерът Бойко Борисов, министрите на енергетиката и на стопанската система Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов, както и ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева инспектират газовата връзка с Гърция.

Борисов сподели, че този план е от стратегическа значителност за целия район, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се уголемява.

Той разясни че тръбопровода минава през планини и реки и инфраструктура. Поясни, че се забавило, тъй като в прилежаща Гърция била затворена.

" Ще желаяме от Европейска инвестиционна банка да ускорим заплащанията. Тази година тръбопровода би трябвало да стане ", сподели пред " Нова

Премиерът увери, че към този момент има написан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов разясни, че ще получим над 20 млн. за плана. От изпълнителите разясниха, че работят по заварките без значение от времето.

Над 100 км има заварени тръби, рапортува пък енергийният министър Теменужка Петкова. А настрана са положени над 120 тръби на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

По думите му този план бил значим,защото газ по него щял да тече чак до Полша, тъй като по този начин се осигурявала 100 % диверсификация, защото от там ял да идва и газа от терминала от Александруполис.

Борисов се обърна към изпълнителите като разясни, че имат подпомагане от енергийното ведомство и ще получат околните дни 55 млн.

В края на януари Народното събрание на Гърция утвърди съглашението за съдействие сред Гърция и България по плана за междусистемната газова връзка сред двете страни, осведоми БНР.

Споразумението с южната ни съседка за газовия интерконектор (IGB) включва двустранни задължения за създаване на газопровод и за превозване на газ. Заложени са текстове, свързани с данъчния статут на плана и разпределянето на облагите.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР