Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че ще подпише Пътната карта

...
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че ще подпише Пътната карта
Коментари Харесай

Борисов настоява да подпише доставка за газ от Турски поток

Премиерът Бойко Борисов е безапелационен, че ще подпише Пътната карта за доставка на 15.7 милиарда куб. м. газ от далекопровода " Турски поток ". Това той съобщи по време на годишната среща на българските посланици в София.

Премиерът увери, че Европейският газов хъб " Балкан " е разковничето, с цел да бъде страната ни транзитьор, а не елементарен клиент. Борисов съобщи, че чака писмо от Европейска комисия за възможни договаряния за директна тръба към България /б.р. тълкуваният като втори лъч на " Турски поток ".

По думите му, до момента в който са се водили тези процеси целият район е станал подвластен от Турция. " Сега при тези връзки сред Европейски Съюз и Турция можем да си задаваме доста риторични въпроси, кое е по-добре, кое е по-зле ", разяснява Борисов.

 Борисов е оптимист за разширението на Европейски Съюз
Борисов е оптимист за разширението на Европейски Съюз

Подготвят и трети мост над Дунав

Относно прекрояването на енергийните потоци, Борисов съобщи, че страната ни е употребила времето и към този момент има направено много в газопреносната система. " Подменихме компресорните станции, построяваме интерконекторни връзки - с Румъния към този момент е подготвена, в този момент се строи с Турция, със Сърбия, с Гърция ", установи Борисов. Той посочи, че в случай че всичко върви по проект октомври месец ще бъде направена първа копка на интерконектора с Гърция.

Премиерът се обърна към посланиците с значимо конкретизиране за името на газовия хъб на наша територия. Той настоя на добавеното от него в името определение " Европейски газов хъб Балкан ". Премиерът акцентира, че точно това е разковничето на всичко.

 Путин разиска Сирия и
Путин разиска Сирия и " Турски поток " с Ердоган на Г-20

Руският водач се срещна и с Юнкер

" Европейският газов хъб " Балкан " извършва безусловно всички условия на европейското законодателство. Ние бяхме най-лоялният член на Европейски Съюз, даже на моменти до нелепост в лоялността си ", акцентира Борисов.

Той загатна и за диалога си с съветския външен министър Сергей Лавров в Париж и посочи, че те са били кардинални. " Спазвайки решенията на Брюксел, на нашето европейско средство, а и като един от основните поддръжници на общия енергиен пакет, на общата ни европейска енергийна политика ", съобщи Борисов.

По думите му натовска Гърция, натовска Турция, натовска Италия, без да се преценяват въобще с никакви други правила са подписали " Турски поток " и " Посейдон ".

Според него един извънредно преференциален за България европейски план, за който са били пръснати 100 млн. евро е бил: " хвърлен в канала ". Борисов засяга " Набуко ", напомняйки че без него диверсификацията с азерски газ не може да стане. " Сега внезапно ние се озоваваме напълно в тази взаимозависимост на " Турски поток ".
Той не е инцидентен и като съдържимост е тъкмо толкоз, колкото минава от Украйна през България и влиза в Истанбул- 16,7. Точно толкоз е тръбата от Русия за Турция - 16.7 куб.м. Трябва да си заврял главата в пясъка, с цел да не разбираш, че сега, в който завърши " Турски поток " и там тръгне газ - преносът през България ще спре. Тогава България става единствено клиент ", разяснява още министър-председателят.

Борисов посочи още, че е безпределно признателен на Европейска комисия, която е възприела, че ние би трябвало да запазим стратегическото си място, спазвайки несъмнено всички европейски правила. " Те се съблюдават през европейския газов хъб " Балкан " за пренос на газ ", отсече Борисов. По думите му по този начин у нас газ може да идва от Румъния, Украйна, от находищата ни " Хан Аспарух " или съветски газ непосредствено от Турски поток, азерски газ, а от интерконектора в Гърция полутечен газ.

" Ако американците го докарат на добра цена, ще го продадем първо него, тъй като клиентите ще дойдат и ще купуват на хъба. Тогава ние ще сме транзитьори, ще си взимаме директните такси и сме в играта. Това е моята политика, която последвам неразделно, тъй като другояче България ще остане единствено клиент ", посочи министър председателят Борисов.

Той акцентира, че имаме най-хубавата газопреносна система. " 80% от всички компресори на Балканите са в България. Всичките са американски най-хубавите. Утре може да стане по този начин, че даже за Украйна да изнасяме, в случай че пристигна полутечен газ - на ниска цена, американски от LG терминала в Гърция. Това е пазар, това ще понижи цената, това ще даде конкурентост на доставчиците и ще имаме триумф ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР