Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда БАН и

...
Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда БАН и
Коментари Харесай

Премиерът настоя за решаване на проблема на синоптиците до 10 дни

Премиерът Бойко Борисов даде период до идната сряда Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология да намерят решение на казуса. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг след среща с представители на Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките в Министерски съвет, представен от Агенция „ Фокус ".

„ Това, което имаме като обстановка, е изрично искане на Национален институт по метеорология и хидрология да излезе отвън Българска академия на науките, което Българска академия на науките не поддържа. Причините за настояването са както финансови, по този начин и персонално отношение. Премиерът Бойко Борисов помоли до идната сряда управленията на Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология да намерят общо решение, което да бъде взето в дух на единодушие. Ние сме подготвени да подкрепим всяко решение. Това е въпрос, който би трябвало да бъде разискван от Българска академия на науките, само че ние не можем да останем безучастни, тъй като Национален институт по метеорология и хидрология обслужва седем или осем бранша ", изясни Вълчев.

Министърът уточни, че разновидностите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде по-голяма автономия на Национален институт по метеорология и хидрология. „ Ние като държавно управление никога не желаеме да бъдем упрекнати, че по този метод ще се направи крачка към разделянето на Българска академия на науките, въпреки и единствено с един институт. Премиерът Борисов изрично прикани двете страни да намерят единомислещо решение до идната сряда. Ако такова не бъде открито, тогава ще търсим вид по какъв начин да подпомогнем активността на Национален институт по метеорология и хидрология, тъй че да не спре активността му ", разяснява Вълчев.

Според метеоролозите парите се разпределят неравномерно сред институтите в Българската академия на науките и по тази причина те желаеха да преминат към Министерството на образованието. От Българска академия на науките излязоха с формален отговор, в който показаха, че Академията постоянно е правила оптимално вероятното за предпочитаното финансиране на Национален институт по метеорология и хидрология. От МОН обявиха подготвеност за предприемане на дейности по изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) и обявиха, че ще бъде провиснал ексклузивен транш от 150 хиляди лева на Национален институт по метеорология и хидрология, с цел да може институтът да продължи да работи.

Предлагаме от следващата година бюджетът на Българска академия на науките да се прави по друг метод и действия като тази на Национален институт по метеорология и хидрология да бъдат финансирани настрана, сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски по време на брифинг след срещата.

„ Ако държавното управление желае да има хидрометеорологична работа, която да е на послушание на Министерски съвет или на някое от министерствата, ще осъдим този въпрос с Министерски съвет и ще се постараем въз основата на това, което съществува в Национален институт по метеорология и хидрология, да бъде построена такава работа. Това механично изваждане на един институт преди 6-7 години беше препоръчано като вид, който да разформирова Българска академия на науките. И заради тази причина преглеждаме това като казус, който е ориентиран в тази посока – на следващия ден и различен институт ще пожелае същото ", сподели още акад. Ревалски и уточни, че самата скица наподобява неприемлива за Българска академия на науките.

„ По отношение на бюджета – той се разпределя по следния метод: първо, от държавната дотация се заделят средства за децентрализирани разноски, включително и за оперативна активност, където е тази на Национален институт по метеорология и хидрология – за тази година за тях има 1,3 млн. лева След което останалата част се разпределя на два съставния елемент със съответствие 80:20. Първите са за покриване на заплатите във всички институти по едни и същи критерии. А вторите 20% се разпределят по критерии, които се дефинират от Общото заседание. Тази година тези критерии трябваше да бъдат съгласувани с МОН – имаше такава процедура, те са създадени въз основата на естествени научни критерии на Националната тактика за научни проучвания ", сподели още той и изясни, че тези критерии са типични за научната организация, каквото Национален институт по метеорология и хидрология не е.

„ В Национален институт по метеорология и хидрология учените са към 1/7 на щат, което значи, че един институт като Национален институт по метеорология и хидрология е в непривилегировано отношение, когато се разпределят научни средства. Затова предложихме от идната година бюджетът на Българска академия на науките да се прави по друг метод – а точно такива действия като на Национален институт по метеорология и хидрология да бъдат отделени на обособен ред и финансирани. Тоест, хората, които правят оперативна активност, да знаят, че парите им идват, гласувани са от Министерски съвет и Народно заседание и Общото заседание на Българска академия на науките няма да ги преразпределя. Мисля, че в многочислените срещи, които имахме с представители на института, съумях да ги убедя, че това е най-хубавото решение – в тази си част бюджетът да бъде настрана ", изясни акад. Ревалски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР