Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда БАН и

...
Премиерът Бойко Борисов даде срок до следващата сряда БАН и
Коментари Харесай

Министър Вълчев с първи коментар след срещата с Борисов заради НИМХ

Премиерът Бойко Борисов даде период до идната сряда Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология да намерят решение на казуса. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг след среща с представители на Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките в Министерски съвет.

„ Това, което имаме като обстановка, е изрично искане на Национален институт по метеорология и хидрология да излезе отвън Българска академия на науките, което Българска академия на науките не поддържа. Причините за настояването са както финансови, по този начин и персонално отношение. Премиерът Бойко Борисов помоли до идната сряда управленията на Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология да намерят общо решение, което да бъде взето в дух на единодушие. Ние сме подготвени да подкрепим всяко решение. Това е въпрос, който би трябвало да бъде разискван от Българска академия на науките, само че ние не можем да останем безучастни, тъй като Национален институт по метеорология и хидрология обслужва седем или осем бранша “, изясни Вълчев.

Министърът уточни, че разновидностите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде поголяма автономия на Национален институт по метеорология и хидрология. „ Ние като държавно управление никога не желаеме да бъдем упрекнати, че по този метод ще се направи крачка към разделянето на Българска академия на науките, въпреки и единствено с един институт. Премиерът Борисов изрично прикани двете страни да намерят единомислещо решение до идната сряда. Ако такова не бъде открито, тогава ще търсим вид по какъв начин да подпомогнем активността на Национален институт по метеорология и хидрология, тъй че да не спре активността му “, разяснява Вълчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР