Премиерът Бойко Борисов да излезе и да каже Владислав Горанов

...
Премиерът Бойко Борисов да излезе и да каже Владислав Горанов
Коментари Харесай

Нинова: Борисов да каже Владислав Горанов негов министър ли е, или не

Премиерът Бойко Борисов да излезе и да каже Владислав Горанов негов министър ли е, или не. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия по време на 4-ото съвещание на XIII Конференция на Софийската градска организация на Българска социалистическа партия.

" Борисов счита, че ще се отърве от този ангажимент като каже - той (бел. ред. Владислав Горанов) е огромен човек и да излезе да дава отговор. Да, само че това не ти е Валери Симеонов, с който да се оправдаваш с съдружните сътрудници, той е твой министър или може би не е? На кой е, кой е назначил Горанов и кой ще носи отговорност за това? Според Конституцията и разпоредбите това е министър председателят, само че да излезе и да го каже ясно: " Горанов е министър на ГЕРБ и аз давам отговор за това " или " Горанов е назначен от различен и ми е мъчно да понеса отговорността за това ", съобщи Нинова.

" Горанов е ослепителен белег на това, което желаеме да променим ", уточни тя. Нинова съобщи, че с " Визия за България " Българска социалистическа партия желаят да трансформират модела на ръководство, в който институциите не работят.

" Живеем в властническа страна, имаме една власт на един човек. Заслужава си да мислим за смяната на това фактическо положение ", сподели още Нинова.

" Не е естествен модел, в който едрият бизнес е подложен на напън, застава паралелно до ръководещите и плаши майки на деца, че ще изкара на улиците служащи против тях ", сподели Нинова. Никак не е вярно синдикатите да хвалят бюджет, в който са замразени всичките 12 обществени заплащания за деца, майки и компенсации за безработица, обществено слаби и първокласници. Това са неща, които желаеме да дискутираме по какъв начин да ги променим, тъй като ги считаме за ненормални. Защото ние най-често приказваме за неравноправие. Не е обикновено, когато половината ти народ е на улицата, тъй като няма опция да си платят сметките и при пенсия от 219 лева при предел на беднотия 348 лева, политиците в страната да си усилват заплатите автоматизирано на всеки три месеца. Това е сгрешен модел. Да не се окаже най-после, че промяната на модела, която чакаме, в действителност значи връщане на нормалността и модела на Конституцията - правова страна, разделяне на управляващите, които тотално през последните години бяха потъпкани и заличени от всичките ръководства на Бойко Борисов ", уточни още водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Да не се окаже най-после, споделям персонално усещане, че промяната на модела, която чака народът, в действителност съставлява връщане към нормалността и модела на Конституция, правова страна, разделяне на управляващите, които тотално, в последните 10 години, бяха заличени, нарушени и потъпкани от всичките ръководства на Бойко Борисов. Поставям го, като въпрос за размисъл ", изясни още тя.

" Има ли потребност от смяна на модела на стопанската система, опазването на здравето, образованието, обществената сфера? Какъв тъкмо да бъде този нов модел. Смятам, че като алена нишка във всички тези сфери минава едно наше предложение - страната. И нейната роля. Ще се отдръпна ли дефинитивно тя от всички свои функционалности или ще се върне там, където й е мястото. Не в оня вид от преди 89-та година, само че там, където е модерното, актуалното място на страната в живота на българските жители. Да вземем стопанската система. Знаете, че в Конституцията написа - равнопоставеност на държавна, частна и общинска благосъстоятелност. Тази равнопоставеност от дълго време е нарушена в България. И страната е в губеща роля. Идвам от срещата на сътрудниците - водачи на леви партии от Вишеградската четворка, плюс България и Хърватия. Там имах диалог с евродепутати, представители на Чешката социалдемократическа партия. Заявих им изрично нашата позиция, в случай че успеем да спрем договорката за ЧЕЗ с Гинка Върбакова, проведат се предварителни избори и Българска социалистическа партия ги завоюва, предайте на чешкото държавно управление, че ще заявим, че страната желае да взе участие в процедурата за покупка на ЧЕЗ и ще създадем всичко допустимо да го купи. Защото считаме, че стратегическите за България инфраструктура, значима за националната сигурност, би трябвало да бъде държавна ", изясни още Нинова.

Тя добави, че вижда и реакции. " Десните у нас на десетата минута от стартирането на известието от Вишеград се нахвърлиха, че ние ще връщаме плановата стопанска система, държавния монопол и ръководство и така нататък Ето този спор си заслужава. И даже някой да не е склонен с това, което ще кажа- ГЕРБ не е наш идеологически конкурент. Тези хора нямат идеология. Те са във властта, поради пари. Винаги, когато видят проблем, отстъпват, без никаква идеология и поредност. Според мен десните, отвън Народното събрание, са нашият идеологически конкурент. И разногласието за ролята на страната е извънредно значим за връщането на изконни, идеологически разногласия, сред ляво и дясно. И ги запитвам тези десни хора, като почитам мнението им, дали считат, че Франция, Германия, Унгария, Чехия, Съединени американски щати, държейки на това в основни браншове на стопанската система, обществената сфера, инфраструктурата- страната да има роля, дали са се върнали към плановата стопанска система и държавен монопол. Защото живеем в актуален и съвременен свят и е хубаво, когато спорим идеологически, да се съизмерваме с европейските си сътрудници и то огромните. Те от дълго време осъзнаха грешката на неолибералния модел и потеглиха да търсят способи да се поправят ", показа още тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР