Премиерът Бойко Борисов бе на обиколка за археологическите проучвания на

...
Премиерът Бойко Борисов бе на обиколка за археологическите проучвания на
Коментари Харесай

Борисов инспектира праисторическия солодобивен център на Провадия

Премиерът Бойко Борисов бе на обиколка за археологическите изследвания на Солницата на Провадия, както и от дейностите по спешната консервация на каменните отбранителни стени и структури от халколита. Правителството ще обезпечи в допълнение финансиране за довършването на археологическите изследвания на селищната могила Провадия-Солницата. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, представен от държавната пресслужба. С премиера бяха финансовият министър Владислав Горанов и културният министър Боил Банов .

Това е единственото находище на каменна сол в България като съвсем в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила, а върху нея - тракийска надгробна могила.

 
 Бойко Борисов пресцентър, Министерски съвет

„ Златно време е, дано хората работят. Направете плановете, парите не би трябвало да ви стопират, ще ги заложим в бюджета за следващата година “, съобщи министър председателят Борисов пред археолозите. Той добави, че обектът в действителност е неповторим. „ Имаме стена на 6700 години и като уточним, че Китайската стена е с 4000 години по-млада, това буди внимание и притегля туристи “, означи българският министър-председател. Според него препоръчаният от археолозите Музей на солта може да бъде ситуиран на територията на праисторическия обект. Ръководителят на научния екип, който прави археологическите разкопки на обекта - проф. Васил Николов съобщи, че хората не могат да си показват какъв брой значима е солта – а в действителност без нея не може да се живее.
Комплексният праисторически обект съставлява останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 година прочие Хр.), трансформирал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200  г.  пр.  Хр.). Състои се от укрепено с каменни стени населено място, индустриален солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи. Заема повърхност от към 200 дка.-->
" Това е центърът на европейската цивилизация, не би трябвало да се подценяваме. В Европа няма нищо по-старо от това населено място “, посочи проф. Николов, който дружно с екип от към 60 души стартира работа над селищната могила Провадия–Солницата през 2005 година


 
Министър-председателят бе посрещнат от ръководителя на изследователския екип чл.-кор. проф. Васил Николов от НАИМ – Българска академия на науките.

„ Много съм удовлетворен от археолозите, действаме с всички сили “, заключи министър председателят Борисов, изтъквайки значимостта на археологическите изследвания, които се правят на редица места в страната.

Министър-председателят разпореди на министъра на културата Боил Банов дружно с министъра на образованието Красимир Вълчев да обмислят опцията за образованието на реставратори, откакто проф. Николов осведоми, че има дефицит на такива експерти.



Археолозите описаха на министър-председателя Бойко Борисов, че изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за приемане на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на остарелия континент. На обекта към този момент са открити четири уреди за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 година прочие Хр.).

В резултат на труда на археолозите са разкрити остатъци от три праисторически каменни отбранителни уреди по периферията на селищната могила. Продължават и научните търсения на некропола от по-ранните етапи на халколитното обитаване, както и на керамичния индустриален център.

Всъщност при разкопките на обекта “Провадия Солницата ” е открит най-старият праисторически град в Европа. Разкопките стартират още през 2005 година и до момента са разкрити остатъци от двуетажни къщи, голям брой трапове, употребявани за ритуални цели, остатъци от врати и защитни укрепления, некропол.



Учените са удивени от големите стени от каменни блокове, които са се издигали доста нависоко към селището и които са били непознати като фортификационната система. Други забавни и странни находки са гробовете на убити и “разфасовани ” мъже, както и един троен гроб на възрастен мъж с две деца.
 
 Бойко Борисов пресцентър, Министерски съвет

Крепостта е пазила благосъстоянията на първите аристократи на Европа. Тази година учените съумяха да влязат зад крепостните стени и да проучат домовете им.

Като за хора, разкрили неотдавна земеделието, достиженията им изумяват с досетливост. Построили цитадела с оребрени стени.
 
 Бойко Борисов пресцентър, Министерски съвет

Утре министър председателят Борисов ще бъде на посещаване във Варна, където е специфичен посетител на откриването на огромен финансов център, осигуряващ стотици работни места в града.
 
 Бойко Борисов пресцентър, Министерски съвет

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР