Премиерът Борисов е привикал Гинка Върбакова в Министерския съвет. Очаква

...
Премиерът Борисов е привикал Гинка Върбакова в Министерския съвет. Очаква
Коментари Харесай

Премиерът извика Гинка в Министерския съвет

Премиерът Борисов е привикал Гинка Върбакова в Министерския съвет. Очаква се двамата да се срещнат в 8.30 ч. и да беседват за обстановката към ЧЕЗ, написа Блиц.

В телефонен диалог късно нощес министър председателят Бойко Борисов е помолил чешкия си сътрудник Андрей Бабиш за подпомагане за реализиране на диалози с управлението на „ ЧЕЗ Груп “ при положение, че българската страна реши да предприеме дейности за закупуване на активността на електроразпределителното сдружение в страната ни, оповестиха от държавната пресслужба.

От своя страна чешкият министър председател е обърнал внимание на това, че контракти към този момент са били подписани. В диалога Борисов е изискал и спомагателни уточнения за позицията на чешкото държавно управление по тематиката с продажбата.

Бабиш е показал, че след изразените от медиите в Чехия подозрения във връзка с компанията покупател, е изискал да бъдат показани доказателства, които да разсеят терзанията към договорката. В тази връзка Надзорният съвет на „ ЧЕЗ Груп “ е изискал от Съвета на шефовете на сдружението информация за „ Инерком “. Съветът на шефовете е удостоверил пред Надзорния съвет, че е направил голям брой инспекции на евентуалния покупател и източниците му на финансиране и те не са посочили проблеми за реализиране на продажбата. Ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция, уведомил чешкият министър председател.

Борисов е показал, че методът за осъществяване на договарянията по продажбата е провокирал доста въпроси, а обменените отзиви с Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили подозренията му, че договорката е проблематична.

Правителствените ръководители на двете страни са декларирали, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със договорката или сдружението покупател, решенията за които са взети от Съвета на шефовете на „ ЧЕЗ Груп “.

Двамата са били безапелационни, че са дали гласност на подозренията си за неспазване на положителните практики при реализиране на договорката и са удостоверили, че ще наблюдават деликатно за довеждане до завършек на инспекциите от способените органи на двете страни, излиза наяве от известието.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР