Премиерът Борис Джонсън иска възможно най-голям достъп в ЕС за

...
Премиерът Борис Джонсън иска възможно най-голям достъп в ЕС за
Коментари Харесай

"Разводът" на Великобритания с ЕС: Най-трудното предстои

Премиерът Борис Джонсън желае допустимо максимален достъп в Европейски Съюз за английските артикули и услуги

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Ако до края на годината не бъде контрактувано комерсиално съглашение, Обединеното кралство е застрашено от мита върху износа към Европейски Съюз. Може да се окаже, че досегашните трагични договаряния за договорката по английското овакантяване в реалност са били лесната част. " Това е началото на една нова глава за самостоятелна и суверенна Англия, очакваща десетилетие на възраждане и благоприятни условия. " С тези думи английският външен министър Доминик Рааб постави подписа си под окончателните документи по " развода " с Европейски Съюз, който ще стане факт на 31 януари.

Brexit без подозрение ще предефинира връзките сред Лондон и Брюксел, само че непосредствените промени ще са малко поради преходния интервал, който ще продължи до края на декември 2020 година Започва обаче отброяването на 11-те месеца за сключването на нова комерсиална договорка, а договарянията се обрисуват тежки. И нищо чудно да се окаже, че досегашните трагични сделки по отношение на съглашението по английското овакантяване на Европейски Съюз в реалност са били лесната част.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Затишие преди стихия

Преходният интервал обезпечава краткотрайно мъртвило, до момента в който се развихря бурята на диалозите за дълготрайните връзки сред Обединеното кралство и Европейски Съюз. През това време Англия ще резервира доста от отговорностите и изгодите от участието в съюза. В. Financial Times разказва това като " нахлуване в здрача, или едно междинно положение ", по време на което страната ще продължава да съблюдава всички европейски закони, само че ще бъде изключена от институциите на Европейски Съюз. Тоест няма да има думата по отношение на разпоредбите на съюза, които обаче ще ползва през идващите 11 месеца. Например жителите на Англия и Европейски Съюз ще продължат да се възползват от свободното напредване по време на преходния интервал, като в този период ще се резервира и свободното придвижване на артикули и услуги. Обединеното кралство ще остане в митническия съюз на Европейски Съюз и в единния пазар, само че няма да има английски представители в Европейския парламент, в комисията и в останалите органи на Европейски Съюз.

Реалностите на Brexit ще получават все по-плътно очертание с наближаването на края на годината, когато преходният интервал изтича. Часовникът тиктака за бизнеса, който няма визия какво ще се случи, защото Лондон и Брюксел занапред би трябвало да договорят комерсиалната договорка. А това изостря нуждата от преструктуриране на мрежите за доставки, пренасочване на интервенциите и анализиране на разноските.

Приоритет през този интервал е точно сключването на комерсиално съглашение. Британското държавно управление желае допустимо максимален достъп в Европейски Съюз за своите артикули и услуги, само че по едно и също време с това е изрично, че страната би трябвало да напусне митническия съюз и единния пазар. Проблемът е, че няма доста време, като формалните договаряния по информация на в. Guardian ще стартират на 3 март, а министър председателят Борис Джонсън отхвърля опцията за удължение на преходния интервал. Ако до края на годината не бъде контрактувана и утвърдена комерсиална договорка, Обединеното кралство е застрашено от мита върху износа към Европейски Съюз.

Британският министър председател твърди, че откакто Англия е изцяло обвързана с разпоредбите на Брюксел, договарянията би трябвало да бъдат лесни. Според разбор на Военновъздушни сили обаче диалозите ще се усложнят поради настояването на Лондон да разполага със свободата да се отклонява от европейските правила, с цел да може да подписва покупко-продажби с други страни. Очаква се Джонсън да оповести английската позиция в договарянията идната седмица, а позицията на Брюксел ще бъде призната от министрите на Европейски Съюз на среща на 25 февруари.

Малко време, доста за договаряне

Британският министър за Brexit Стивън Баркли разгласи, че задачата на Обединеното кралство е търговски контракт с Европейски Съюз с нулеви мита и квоти до края на годината. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче предизвестява, че е " съвсем несъмнено невероятно " за двете страни да договорят всестранно съглашение в подобен къс период. По думите й Борис Джонсън или ще би трябвало да изиска удължение на преходния интервал, или ще би трябвало да одобри частична договорка с алтернатива за продължение на диалозите в бъдеще.

Всъщност Европейски Съюз няма обичайно съглашение за свободна търговия с нулеви мита и квоти с никоя страна в света и упорства за гаранции, че Англия няма да употребява непочтено конкурентно преимущество. Както показва пред Guardian френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален: " Степента на отвореност на европейската търговия ще зависи от степента на доближаване, която реализираме. Така че, в случай че Борис Джонсън желае договорка до 11 месеца с нулеви мита и квоти, би трябвало да имаме гаранции за нулев дъмпинг. " Според сп. Economist постоянно употребяваното европейско предизвестие за " нулев дъмпинг " е код за съблюдаване на разпоредбите на Европейски Съюз в области като служащите, налозите, околната среда и държавната помощ и колкото повече Лондон се разграничава от тези ограничения, толкоз повече бариери ще има пред износа му. Висш представител на Европейски Съюз също споделя, че съюзът " ще бъда корав във връзка с справедливите и равни шансове за всеки от двата лагера ". Но Дьо Моншален предизвестява: " Невъзможно е да си представим изцяло нова комерсиална система за 11 месеца, която ще изисква друга нормативна рамка за всяка област. Това не е реалистично, тъй че би трябвало да се занимаваме с реалистични неща. "

Според Доминик Уолш от лондонския изчерпателен център Open Europe фактът, че преговорният интервал е единствено 11 месеца, не значи, че договорката е невъзможна, а че единствено избран вид договорка е вероятен. " За момента наподобява, че това ще насочи диалозите сред Англия и Европейски Съюз към много базово съглашение за свободна търговия. Борис Джонсън сигурно не желае релативно близкото партньорство с Брюксел, което търсеше предшественичката му Тереза Мей, а вместо това ще търси умерено дистанцирани връзки, позволяващи на Лондон суверенитет, изключително в комерсиалните политики и регулациите, т.е. нещо в канадски жанр ", споделя пред " Капитал " Доминик Уолш. Това е мнението и на Агата Гостинска-Якубовска от Centre for European Reform, съгласно която лимитираната времева рамка затруднява постигането на нещо отвън " скелета на договорка за свободна търговия ".

В идните договаряния двата лагера не влизат с изравнени позиции. Все отново в търговията размерът има значение - Европейски Съюз съставлява съвсем половината от английския експорт, до момента в който Обединеното кралство приема едвам една десета от този на Европейски Съюз. Което значи, че Борис Джонсън е с по-слаби карти, колкото и да блъфира. Британската опасност

Въз основа на листата с мита, направен от английското държавно управление предходната година при подготовката за " корав " Brexit, Bloomberg пресмята какви могат да бъдат вредите за търговията с Европейски Съюз. Според данните износът на артикули на останалите страни от Европейски Съюз към Англия за 2018 година е 301.2 милиарда евро, от които 47.3 милиарда евро могат да бъдат наранени от новите мита. Най-голямо отражение ще има върху Германия, като нейни артикули за18.8 милиарда евро могат да бъдат обмитени. Разбира се, със своите проекти за мита за английски артикули Европейски Съюз държи козовете в идните договаряния, защото съюзът приема 47% от общия експорт на Англия през миналите пет години и е най-големият източник на импорт за Обединеното кралство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР