Премиерът Борис Джонсън блокира публикуването на доклада за руската намеса

...
Премиерът Борис Джонсън блокира публикуването на доклада за руската намеса
Коментари Харесай

Разследване разкрива 9 руски бизнесмени, дарители на консерваторите във Великобритания

Премиерът Борис Джонсън блокира публикуването на отчета за съветската интервенция във Англия.

Разследване на Sunday Times разкри девет съветски предприемачи, които са дарили стотици хиляди паунда на ръководещата Консервативна партия във Англия. През предходната седмица стана ясно, че партията е получила съществени приходи от съветски донори, откакто Борис Джонсън беше определен за неин водач. Става дума най-малко за 499. хиляди паунда от предприемачи и техни сътрудници. Смята се, че тези девет души са включени в конфиденциален отчет на парламентарната комисия по разузнаването за съветските закани към демокрацията във Англия, чието издание беше блокирано от държавното управление.

Близки до премиера

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Някои съветски донори са персонално близки до премиера. В листата са девет души, само че изданието оповестява имената на трима. - Александър Темерко , който е работил в Министерството на защитата на Русия при започване на 90-те години и дефинира Джонсън за собствен " другар ", е дарил над 1.2 млн. паунда на консерваторите през последните седем години. Бил е в управлението на петролната компания ЮКОС. След като Москва стартира да преследва притежателя на компаинята Михаил Ходорковски, Темерко напуща Русия, където е бил упрекнат в измами. От 2011 година е жител на Англия.
- Любовь Чернухина e брачна половинка на някогашния зам. финансов министър на Русия и шеф на Внешэкономбанка Владимир Чернухин. Според данни на изданието тя е платила 161 хиляди паунда за тенис мач с Борис Джонсън и Дейвид Камерън. Такива мачове са една от формите на дарения за английските партии. Този факт, както и това, че Чернухина е дарила 514 хиляди паунда за пет години, бяха известни и по-рано. Сега се оповестява, че за предходната година тя е дала на партията на Джонсън 450 хиляди паунда.

- Александ ъ р Лебедев е инвестор и акционер в съветския " Новой газеты ", който също по този начин е акционер в английските издания Evening Standard и Independent (поддържали оставането в ЕС). В отчета се споделя, че синът му Евгений регулярно е канил Джонсън на закрити приеми в своето имение – някогашен палат в италианския град Перуджа. Тези събирания се разказват като извънредно фриволни. Александър Лебедев е някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Лондон.

Според английското издание членовете на парламентарната комисия по разузнаването, изготвила отчета, са били ядосани поради отлагането на публикуването му, защото към този момент са били признати ограниченията за отбрана на конфиденциалната информация в него.В 50-страничния отчет има информация за това, че Кремъл евентуално е оказал въздействие и върху резултатите от референдума за участието на Англия в Европейски Съюз от 2016 година
Миналата година като външен министър Борис Джонсън твърдеше, че след Brexit е допустимо Лондон да ускори глобите против редица страни, опитващи да се намесват в политиките на Англия, включително и Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР