Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е определил дата за

...
Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е определил дата за
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху потвърди, че датата за офанзива в Рафах в Газа е определена

Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел е определил дата за плануваната си атака в град Рафах в Газа, предава „ BBC “. Неговото държавно управление от няколко седмици алармира за желанията си да стартира военна интервенция в южния град, където се укриват повече от 1,5 милиона палестинци. Нетаняху разяснява, че плануваната атака е нужна за „ елиминирането на терористичните батальони там “ .

Световните водачи приканиха Израел да не извършва проекта седмици наред. В взаимна намеса във вторник водачите на Египет , Франция и Йордания предизвестиха Израел, че офанзивата ще има „ рискови последствия “ и „ заплашва да има районна ескалация “ .

В понеделник израелският водач изясни, че датата за започване на офанзивата в Рафах е била контрактувана вътрешно, само че не даде повече детайлности. Коментарите на Нетаняху пристигнаха, до момента в който договарянията сред „ Хамас “ и Израел за замяна на заложници и пандизчии и съглашение за преустановяване на огъня продължиха в Египет. Той удостовери:

„ Днес получих обстоен отчет за договарянията в Кайро, ние непрестанно работим за реализиране на нашите цели, на първо място освобождението на всички наши заложници и постигането на цялостна победа над „ Хамас “. “

И още:

„ Тази победа изисква влизане в Рафах и елиминирането на терористичните батальони там. Това ще се случи – има дата. “

В същото време израелският министър на защитата Йоав Галант допусна, че в този момент е подобаващият миг за договорка за заложниците, шест месеца след началото на войната с „ Хамас “. Високопоставен чиновник на „ Хамас “ съобщи пред осведомителната организация „ Ройтерс “, че израелските оферти не дават отговор на нейните условия , само че групата акцентира, че все пак те ще бъдат прегледани. Ето какво сподели по тематиката представител на „ Хамас “, поискал анонимност:

„ Няма смяна в позицията на окупацията Израел и затова няма нищо ново в договарянията в Кайро. Все още няма прогрес. “

Уилям Бърнс, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ, участва на договарянията в Кайро . Присъствието му акцентира възходящия напън от страна на Съединени американски щати – главният съдружник на Израел – за съглашение. Съединени американски щати от своя страна се опълчват, на каквото и да е нахлуване над Рафах , където са се заселили доста поданици на Газа , принудени да изоставен домовете си на север.

Израелското държавно управление беше сложено под спомагателен напън да преразгледа проектите си да изпрати войски в Рафах посредством взаимно изказване, подписано от египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси , френския президент Еманюел Макрон и краля на Йордания Абдула II .

„ Войната в Газа и пагубните филантропични премеждия, които тя предизвиква, би трябвало да приключат в този момент. “

Това написаха в писмо до френския вестник Le Monde тримата водачи, прс което приканват за „ огромно увеличение “ на помощта за Газа . Те също по този начин са на мнение, че скорошна резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща за неотложно преустановяване на огъня и освобождението на всички държани от „ Хамас “ заложници, би трябвало да бъде „ изцяло изпълнена без в допълнение закъснение “ .

Египет и Йордания, които граничат с Израел, се считат за основни играчи в разкъсвания от война район на Близкия изток . В настрана развиване в понеделник Израел заяви за „ рекорден приток на камиони с помощ в Газа, общо 419 “.

„ Хамас “ нападна южните израелски гранични общности на 7 октомври, убивайки 1200 души и вземайки повече от 250 заложници. Израел твърди, че от 130 заложници, които към момента са в Газа, минимум 34 са мъртви. Повече от 33 000 поданици на Газа , множеството от които цивилни, са били убити по време на израелската атака в Газа от този момент, споделя ръководеното от „ Хамас “ здравно министерство.

Говори се, че Газа е на ръба на глада , като Oxfam оповестява, че 300 000 души , хванати в капан на север, са живели от януари приблизително на 245 калории дневно. Израел отхвърли да е попречил навлизането на помощ или нейното систематизиране в Газа и упрекна организациите на Организация на обединените нации на съображение, че не са съумели да доставят разрешената помощ на хората, които се нуждаят от нея.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР